« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Картини от златния фонд на пристанище Бургас ще бъдат показани на Никулден

В празничния 6-ти декември в Бургас жителите и гостите на града ще имат възможност да видят непоказани до сега картини, собственост на „Пристанище Бургас” ЕАД. Платната са подарявани през годините на ръководството на порта от самите автори или гости на дружеството. Повечето от творбите са на повече от 50 години, а някои от началото на 20-ти век. Пристанището ще покаже картини на почетните граждани на Бургас – Дамян Заберски и Виолета Масларова. Ценно притежание са платната с автор Петко Задгорски, който е първият председател на дружеството на бургаските художници. Пристанището притежава пет негови картини, като две от тях са дарени през 2015 г. от сина му инж. Веселин Задгорски, чиято съдба е свързана с бургаското пристанище. Сред авторите, чиито творби ще бъдат изложени са още Дион Дионисиев, Митко Чепанов, Генчо Митев, Лалка Анчева и др. Интересна е картината, която показва товарната дейност в пристанището в началото на 20- ти век от Петко Манчев Джуджев /известен и като Петко поп Манчев/. Той е ученик от първия випуск на големия Иван Мърквичка. Повечето от авторите, които са подбрани за изложбата са свързани с Бургас – родени, живели и творили в морския ни град. Голяма част от картините са с морска и пристанищна тематика. Ценните творби ще бъдат подредени в „Магазия 1”. Експозицията е по случай празника на Бургас и ще бъде открита от 11.00 часа на 6-ти декември. От 10.30 часа пред „Магазия 1” ще бъде открит пункт за раздаване на риба и рибен курбан в чест на закрилника на Бургас Свети Николай Чудотворец. За доброто настроение на гостите в празничния ден ще се погрижат от клуба на пенсионерите към пристанище Бургас, които имат желание да направят кратък концерт пред „Магазия 1”. В празничният ден в пристанището ще има още няколко съпътстващи събития. Морска гара ще бъде отворена за гражданите. Там посетителите могат да разгледат още две нови изложби. Първата изложба е интерактивна и представя емблематични за Черно море видове риби – калкан, морски език, черноморска акула, чернокоп, зарган, паламуд, попче, цаца и др. Експозицията е реализирана от сдружение „Една природа”. Любопитен елемент от нея са изработените 3D макети в естествен размер на черноморските риби, които могат да бъдат възприемани чрез допир. Втората изложба е по инициатива на Центъра за подкрепа за личностно развитие /Общински детски комплекс/ в Бургас. Морето е темата на рисунките и фотосите на децата, които творят в школите на художниците Красимир Зинин, Денислав Белчев, Христо Христов и фотографа Борислав Пенков.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

"Интересни решения, които ще успокоят хората" обеща премиерът

  • 11 Авг 2020
  • 44
"Интересни решения" се очакват от премиера Бойко Борисов. Той увери, че те ще успокоят хората.

Десет училища разкриват иновативни центрове със средства от МОН

  • 11 Авг 2020
  • 45
Десет бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове, специализирани кабинети за практическо обучение и съвременна образователна среда за своите възпитаници.

Международната регата Кор Кароли старитра утре в Бургас

  • 11 Авг 2020
  • 54
През последните няколко години престижната международна регата "Кор Кароли" задължително стартира от Бургас. Утре, 12 август, ще бъде дадено начало на нейното юбилейно двадесето издание. Местните жители и гостите на града ще могат да наблюдават дори с невъоръжено око гонки с участието на величествени платноходи в Бургаския залив.

Николай Бареков също поведе плажен протест

  • 11 Авг 2020
  • 57
Николай Бареков поведе плажен протест пред имението на Иво Прокопиев в Созопол. Така строи защитникът на зелената кауза - бетон върху скалите, каза бившият евродепутат.

Путин съобщи, че дъщеря му е изпробвала ваксина срещу коронавирус

  • 11 Авг 2020
  • 52
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия първа в света е регистрирала ваксина срещу новия коронавирус, предаде ТАСС. "Доколкото ми е известно, тази сутрин за пръв път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция", каза той, откривайки съвещание с членове на правителството.