« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Младежкото Червенокръстко движение в България навършва 95 години

На 14 октомври 2016 Българският младежки Червен кръст ще отбележи своя 95-и рожден ден. Мотото, под което ще се проведат редица мероприятия в цялата страна, е „95 години създаваме добро“. Началото е поставено още през далечната 1920 г., когато ръководството на Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решава да се създаде Младежки Червен кръст, като в отделните страни се създадат национални дружества. 1921 г. е рождена за Младежкия Червен кръст в света. Двадесет национални организации, между които и Българският младежки Червен кръст, полагат неговото начало. По всяко време, но особено при бедствия и войни, младежта се е притичвала бързо и безкористно на помощ. Идеите на Червения кръст за хуманизъм напълно отговарят на този естествен изблик на чистите младежки чувства и пориви. Младите хора търсят винаги нещо ново, за да отговорят правилно на болките на хората. Още през Сръбско – българската война българските ученици оставят училищните занятия и се притичат на помощ на освободеното си отечество. По време на Балканската война отново едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите - доброволци. Активното участие на българските младежи и девойки в дейността на Българския Червен кръст през тези две войни става причина ръководството да се замисли сериозно за създаването на младежко червенокръстко дружество. На базата на опита от войните се очертават основните насоки и задачи на Българския младежки Червен кръст. Първата по-мащабна акция, в която директорите включват учениците, е за събиране на помощи за гладуващите от Поволжието (1921 г.) и тя се увенчава с огромен успех. Мисията на БМЧК е да приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи, да работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията, уважението към различията и културното многообразие. Днес организацията наброява над 5 200 членове в цялата страна, които организират дейността си на клубен принцип. Младежите от БМЧК-Бургас ще отпразнуват своя 95-годишен юбилей с празненство, което ще се състои на 14 октомври, от 18:30ч. в зала 1 на МКЦ,Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Наркооранжерия разкриха при спецоперация криминалисти от ОДМВР – Перник

  • 08 Май 2024
  • 121
Иззети са над 350 растения в различен стадий на развитие; Двама мъже са задържани до 24 часа

УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева финансов ресурс за изплащане на украинската помощ

  • 08 Май 2024
  • 142
Земеделските стопани ще получат финансова подкрепа в размер до 295 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

  • 08 Май 2024
  • 145
Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

Пистолети и патрони задържаха митнически служители на МП Лесово

  • 08 Май 2024
  • 144
Митнически служители от МП Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил, пътуващ от Турция през ГКПП Лесово към Германия.

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за рециклиране!

  • 08 Май 2024
  • 140
Информация за проблемите в управлението на завода стана ясна по време на извънредно заседание на Комисията по екология в Столичния общински съвет, която беше свикана по искане на групата на ГЕРБ-СДС.