« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Министър забрани ”даренията” за настоятелствата в училищата

Училищните настоятелства вече не могат да събират пари от родителите за материали, консумативи, ремонти и за всякакви текущи разходи. Новото правило е в сила с писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев. То е изпратено до всички 28 регионални управления на образованието, които трябва да информират директорите на учебните заведения. Причината е, че в повечето училища практиката е да се изискват пари от родителите за настоятелствата, а не това да става доброволно. Средствата се използват за различни ремонти, материали, консумативи и т.н. в учебните заведения, за които по принцип обаче трябва да се отделят пари от бюджета им. От РУО-София казаха пред Дир.бг, че са информирани за писмото на министъра, но все още не са го получили. С първия учебен ден разходите за всяко семейство с ученик стават повече. Яница е със Синдром на Даун. Затова са важни курсовете й при логопед. Вместо това обаче родителите й трябва да дадат 60 лева на училищното настоятелство. Майката Тони Маринова е категорична, че поисканите пари не могат да се нарекат дарение, защото инициативата не е дошла от нейна страна, съобщи Нова телевизия. От друга страна, и поисканите, и непоисканите дарения са необходими на училищата, защото средствата и в образованието все не стигат. Училищните настоятелства вече не могат да организират платени курсове в сградите на училищата. Тази задача ще имат самите училища. В София те трябва да наемат външни фирми. Притесненията са, че така някои курсове ще станат по-скъпи, а това може да откаже родителите и външните фирми може да искат да наложат свои учители. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Протестите в столицата и страната продължават

  • 12 Авг 2020
  • 12
Нова блокада в столицата. Протести се провеждат и в други големи градове в страната. Кръстовището при Ректората на Софийския университет отново е затворено от протестиращи.

"Интересни решения, които ще успокоят хората" обеща премиерът

  • 11 Авг 2020
  • 142
"Интересни решения" се очакват от премиера Бойко Борисов. Той увери, че те ще успокоят хората.

Десет училища разкриват иновативни центрове със средства от МОН

  • 11 Авг 2020
  • 128
Десет бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове, специализирани кабинети за практическо обучение и съвременна образователна среда за своите възпитаници.

Международната регата Кор Кароли стартира утре в Бургас

  • 11 Авг 2020
  • 133
През последните няколко години престижната международна регата "Кор Кароли" задължително стартира от Бургас. Утре, 12 август, ще бъде дадено начало на нейното юбилейно двадесето издание. Местните жители и гостите на града ще могат да наблюдават дори с невъоръжено око гонки с участието на величествени платноходи в Бургаския залив.

Николай Бареков също поведе плажен протест

  • 11 Авг 2020
  • 136
Николай Бареков поведе плажен протест пред имението на Иво Прокопиев в Созопол. Така строи защитникът на зелената кауза - бетон върху скалите, каза бившият евродепутат.