« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Велики вторник – ден за просвещение

На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на "мълчана" вода. По целия път от извора до дома, те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност. След Велики понеделник, в който Исус разгонил търговците от храма, той продължил да изнася пред учениците си и събралото се мнозинство последните си проповеди и нравствени наставления. Великият вторник е денят от Страстната седмица, в който пред множеството Исус разказал известната притча за десетте девойките и младоженеца. Според еврейския обичай десет девойки с фенери с ръце трябвало да осветяват пътя, по който младоженецът щял да отиде до своя дом. За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има достатъчно масло. Затова девойките били длъжни да приготвят съдинки с елей и от време на време да поливат във фенера, за да не угасне. Половината от героините в притчата предвидливо и далновидно се запасили с необходимия елей. Но останалите постъпили неразумно и лекомислено и не се подготвили. Когато дошъл моментът да съпроводят заедно с другарките си младоженеца, техните фенери угаснали. На тях не им оставала нищо друго, освен да изтичат при търговците за масло. Когато пристигнали в дома му, фенерите им отново светели ярко, но вече не за младоженеца. Празникът бил в разгара си, но вратата останала затворена за тях. На молбите им да отворят вратата, младоженецът, който ги чул им отвърнал: "Кои сте вие? Аз не ви познавам." Смисълът на тази притча е да живеем в съгласие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да бъдем духовно действени и будни, отговорни и прозорливи, следвайки пътя на християнските ценности. http://ladyzone.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За по - малко от 48 часа полицията в Перник успя да намери изчезнала чанта с пари

  • 17 Май 2024
  • 581
В нея е имало 15 000 лв; Сюжетът се развива като на кино

Близо 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

  • 17 Май 2024
  • 535
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми.

ПРОВЕДЕНИ СА РАЗПИТИ И СА НАЗНАЧЕНИ ЕКСПЕРТИЗИ ЗА КАТАСТРОФАТА КРАЙ АКСАКОВО С УЧАСТИЕ НА АВТОМОБИЛ НА НСО, РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПОД НАДЗОРА НА ВОЕННО-ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-СЛИВЕН

  • 17 Май 2024
  • 528
Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за възникнало на 16.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр. Варна, непосредствено преди гр. Аксаково.

Трима членове на БАН с Почетния знак на президента

  • 17 Май 2024
  • 528
С Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева и чл.-кор. д.н. Иван Гранитски. Тържествената церемония по награждаването на дейци на образованието, науката, културата и изкуството се проведе на 16 май в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ИЗБИРАХА МЕЖДУ „ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА“ И ЕСЕ ЗА МЪЛЧАНИЕТО

  • 17 Май 2024
  • 538
Интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса“ в „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие“. Това се падна на зрелостниците на 41. въпрос на матурата по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.