РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

Специалисти биолози от Регионална инспекция по околната среда и водите – Хасково (РИОСВ – Хасково) са наблюдавали птицата по време на две проверки на място. Съдбата на белия щъркел предизвика вълна от съпричастност и готовност за оказване на помощ от хора от цялата страна след пост в социалните мрежи. РИОСВ – Хасково напомня, че всяка човешка намеса на този етап може да накара мътещата птица да напусне гнездото. Щъркелът има силни инстинкти като всяко диво животно, които го ръководят. Птицата може да излита в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях. Гнездото на белия щъркел в село Гарваново е старо и огромно, изградено е върху изкуствена платформа на електрически стълб. Село Гарваново и районът около него предлагат богата хранителна база за вида. Селото е заобиколено от обработваеми земи, през него минава река Банска, а при влизане в населеното място има микроводоем. Всичко това създава изключително благоприятна среда за щъркелите и те могат да си набавят достатъчно храна без да им се налага да прелитат големи разстояния. Шансовете самотната птица да намира необходимата ѝ храна са големи. Обилната хранителна база привлича в района много млади и скитащи бели щъркели. В близост до гнездото на останалия сам бял щъркел има още десетина щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга в района, която не е в двойка, да заеме освободеното място. Експертите са установили, че самотната птица демонстрира брачно поведение, затова е много вероятно да привлече нов брачен партньор. В допълнение информираме, че белият щъркел издържа дълго без храна. По време на прелет птиците от този вид изминават хиляди километри без да се хранят или си осигуряват малки количества, когато спират за почивка. А при недостиг на храна птиците знаят как да пестят енергия и сили. Така и мътещият бял щъркел в село Гарваново в състояние на покой изразходва малко енергия и не са му необходими големи количества храна. Когато искаме да помагаме на птиците трябва да подходим много отговорно и по възможност да се консултираме със специалисти с необходимите познания и опит. Според Закона за биологичното разнообразие за видове в Приложение 3, като белия щъркел, е забранено умишлено улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява още вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, и вземане на намерени мъртви екземпляри. Състрадателността на хората, които се опитват да помогнат на белия щъркел, е достойна за пример и е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки от нас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 78
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 96
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 89
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 86
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 94
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево