Президентът: От готовността на ЦИК да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да имаме легитимни и ефективни институции

От готовността на ЦИК да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да имаме легитимни и ефективни институции и реално упражняване на демокрацията. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с предстоящото провеждане на предсрочни парламентарни и на избори за представители в Европейския парламент. Президентът припомни неуспеха и на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от 49-ото Народно събрание, което налага наред с планираните тази година избори за Европейски парламент, в същия времеви период да бъдат проведени и извънредни парламентарни избори. По думите на държавния глава провеждането на двата вида избори в един ден избирателната активност, която намалява на всеки следващи избори, би била по-висока, а и така не би се наложило гласоподавателите да отиват два пъти до изборните урни в рамките на кратък период от време. Президентът подчерта също, че ако изборите са на една дата, ще бъдат спестени и обществени ресурси. Във връзка с това държавният глава обяви, че кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев е информирал за готовността си със състава на Министерския съвет и в изпълнение на чл. 99 и новата алинея 5 от Конституцията в утрешния ден за консултации в президентската институция са поканени представители на парламентарно представените групи и Димитър Главчев, с които да бъде уточнено и времето за провеждането на предстоящите избори. Държавният глава призова представителите на Централната избирателна комисия да споделят дали имат готовност за провеждането на двата вида избори на 9 юни, колко дни са необходими за организацията на вота, както и да изразят позицията си за ползите и ограниченията от провеждането на двата вида избори в един ден. Президентът отбеляза, че има и предложения за провеждането на предсрочните парламентарни избори седмица след тези за Европейски парламент и попита дали седем дни биха били достатъчни за процедурите по подготовка на софтуера на машините и изпращането им в чужбина. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че ако изборите са на различни дати, между тях е необходимо да има поне две или три седмици, тъй като по-кратък период би довел ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения. Нейкова увери, че Комисията ще се справи с организирането и провеждането на избори за Европейски парламент и предсрочни парламентарни избори на 9 юни, като отбеляза част от свързаните с това предизвикателства, сред които по-голямата натовареност на членовете на изборните комисии при два вида избори в един ден, както и различните срокове за обявяване на резултатите при изборите за национален и за Европейски парламент.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 371
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 380
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 389
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 357
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.