« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Евродепутати: Дайте на работниците реален глас в мултинационалните компании

Докладът на евродепутата Денис Радтке относно измененията на Директивата за европейските работнически съвети (ЕРС) беше приет с огромно мнозинство (28 гласа “за”, 7 гласа “против” и 8 гласа “въздържал се”). Това е добра новина, тъй като Директивата за ЕРС трябва да бъде преразгледана, за да се гарантира ефективното упражняване на правата на работниците за информиране и консултиране по отношение на решенията на дружествата, посочват от Европейската конфедерация на профсъюзите. От там посочват, че в момента не съществува правна сигурност, нито правна предвидимост: твърде многото пропуски и явната липса на прилагане водят до това, че само един от всеки пет работнически съвети консултира смислено по най-важните транснационални решения. Сред включените в доклада мерки за укрепване на ЕРС са: – Ясно определяне на преходните въпроси, по които трябва да се провеждат консултации с ЕРС; – Въвеждане на възпиращи и пропорционални санкции за предприятията, които не изпълняват задълженията си; – Възможност на съветите на работниците и служителите да поискат съдебно разпореждане за спиране на решенията на дружествата, които не са спазили изискванията за информиране и консултиране. Заместник-генералният секретар на ЕКП Изабел Шьоман коментира: “В повечето мултинационални компании работниците ежедневно се сблъскват с битката на Давид срещу Голиат, за да защитят тези най-основни права на информация и консултации. Посланието на Европейския парламент вече е ясно: ефективното упражняване на демокрацията на работното място е от значение. Днес евродепутатите ясно признаха необходимостта тези права да бъдат надлежно прилагани, като се премахнат пропуските и се поискат възпиращи и пропорционални санкции за онези компании, които не ги спазват. Ръководството на компаниите трябва да бъде възпрепятствано да класифицира на случаен принцип информация като поверителна. Финансовите санкции в настоящата директива са очевидно недостатъчни за мултинационалните компании и в крайна сметка ЕРС трябва да могат да искат съдебни разпореждания за спиране на решенията на компаниите, взети в нарушение на техните права.”

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 161
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 187
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 190
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 191
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 199
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.