« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Супербактерии могат да върнат медицината с един век назад

Устойчивите на лекарства инфекции със супербактерии, наричани "кошмар в развитие", могат да върнат медицината с един век назад и да направят отново нелечими вече победени микроби, съобщават Асошиейтед прес и ДПА, позовавайки се на нов федерален доклад. Авторите му от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията отчитат, че макар инфекциите със супербактерии да се увеличават, смъртните случаи намаляват. Около 36 000 американци са починали от устойчиви на лекарства инфекции през 2017 г. - с 18 процента по-малко, отколкото през 2013 г., когато е публикуван първият подобен доклад. Спадът се приписва основно на усилията, полагани от болниците за контрол на разпространението на особено опасни инфекции. И докато смъртността намалява, като цяло в САЩ инфекциите са се увеличили от 2,6 милиона през 2013 г. до 2,8 милиона през 2017 г. Авторите на доклада отчитат също, че ако досега са считани основно за болничен проблем, супербактериите вече се появяват и извън болниците. Специалистите отбелязват и появата на будещи тревога нови микроби. Антибиотиците навлизат в масова употреба през 40-те години на миналия век. Считани са за един от най-големите напредъци в медицината и са допринесли за спасяването на безчет животи. С течение на времето обаче някои антибиотици спират да действат. Проблемът произтича основно от прекомерната им и неправилна употреба, напомнят експертите. "Постантибиотичната ера вече настъпи. Някои чудодейни лекарства вече не вършат чудеса", пишат авторите на доклада. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Париж открива огромен басейн за съхранение на вода, за да почисти река Сена за Олимпийските игри

  • 04 Май 2024
  • 32
Френски официални лица откриха в четвъртък огромен басейн за съхранение на вода, предназначен да помогне за почистването на река Сена, определен да бъде място за маратонско плуване на Игрите в Париж и плувен етап от олимпийския и параолимпийския триатлон.

Швеция се готви да бъде домакин на конкурса за песен на Евровизия в сянката на войната в Газа

  • 04 Май 2024
  • 47
Швеция се готви да бъде домакин на конкурса за песен на Евровизия в сянката на войната в Газа

Садик Хан печели трети мандат като кмет на Лондон, което довежда до силно представяне на лейбъристите на местните избори в Англия

  • 04 Май 2024
  • 54
Садик Хан спечели трети мандат като кмет на Лондон, слагайки край на кръг от местни избори в цяла Англия, които потвърдиха политическото надмощие на Лейбъристката партия и предизвикаха нещастие за британското консервативно правителство.

Прогноза за 05 май 2024 г.: Времето за кратко се подобрява

  • 04 Май 2024
  • 73
През нощта срещу неделя валежите обхванали страната ще са в процес на спиране, а облачността временно ще се разкъса. Ще продължи да духа слаб до умерен източен вятър. В сутрешните часове на места в равнините и низините временно видимостта ще бъде намалена.

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

  • 04 Май 2024
  • 73
Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния. Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.