Замърсяването на въздуха може да предизвика психични проблеми

Замърсяването на въздуха задушава белите дробове и съкращава живота, но може да бъде свързано и с по-голям риск от психични заболявания, обявиха учени, анализирали здравна информация за милиони пациенти в САЩ и Дания, съобщи Ройтерс. Хората, изложени на въздух с лошо качество в двете държави, по-често получават диагнози като биполярно разстройство и депресия, твърдят учените от университета на Чикаго, макар и някои да възразиха, че трудът има недостатъци и за категорични изводи са необходими допълнителни изследвания. "Има доста известни задействащи фактори (за психичните заболявания), но замърсяването е нов - каза ръководителят на изследването Андрей Рзетски. - Изследване с кучета и гризачи показа, че замърсяването на въздуха може да достигне до мозъка и да предизвика възпаление, което води до симптоми, приличащи на депресия. Много е възможно същото да се случва и при хората". Учените са сравнили здравните данни и показателите за замърсяване в района за 151 милиона американци и 1,4 милиона датчани. Излагането на замърсяване в детството е свързано с два пъти повече случая на шизофрения сред датските пациенти, както и повече личностни разстройства и депресия. Сред американските пациенти мръсният въздух също се свързва с по-високи нива на биполярно разсройство и депресия, но не и с други състояния като шизофрения, епилепсия и Паркинсон. По данни на Световната здравна организация заради мръсен въздух умират 7 милиона души годишно - по 13 на минута, повече отколкото от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно. Той може да съкрати очакваната продължителност на живота на родените сега деца с 20 месеца. Как се отразява на психичното здраве, обаче не е изследвано достатъчно. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 616
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 574
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 574
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 859
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 828
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.