« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи за любовта и другите неща от живота: Не съм гей, но постоянно живея в страх от хомосексуално посегателство

Уважаеми читатели!

В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и любовен психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Не съм гей, но постоянно живея в страх от хомосексуално посегателство над мен. Как да преодолея тези мисли и страхове?

Катя ПЕНЕВА: Едно по-позитивно отношение към различните би ни дало възможност да ги опознаем и да не се страхуваме от тях

Чувството на страх е част от човешката природа, то ни съпътства от раждането и изчезва с нашата смърт. Това е мъчително преживяване, което може да блокира трайно творческите ни намерения и пориви. Тази емоция дава усещане за дискомфорт и безпокойство, стигащо понякога до паника. Макар и да определяме поведението си свободно, често то е водено от ирационалните ни съображения. Нерядко зад това стои нашият морал и ценности, които определят начина ни на мислене или по-скоро на тълкувание, които са в основата на конкретния страх. В случай като вашия става въпрос за посегателство над половата ви принадлежност. Това е начинът, по-който вие определяте своята роля в обществото. Често това се свързва и с характерни качества, които трябва да притежават мъжът и жената.
Ние биваме възпитавани в модела на поведение, съответстващ на традицията в етноса спрямо съответния пол и това определя цялото ни съществуване. Българите сме консервативна нация, ние никога не приемаме добронамерено хората с нетрадиционна сексуална ориентация, дамгосваме ги, а често и нагласите ни стигат до степен на престъпно заклеймяване. Те са насилници, агресори, сексуални маниаци, които търсят слаби и невинни хора, които да насилят. Едва ли бихме могли да променим нагласата си, към този тип хора, които чисто и просто предпочитат да имат едно малко по-различно интимно поведение. Това от своя страна ни настройва негативно към тях и буди неоснователни страхове спрямо други хора със същите качества и черти. Склонни сме да виждаме в тях чудовища и вампири, които не могат да правят нищо друго освен да причиняват болка и страх. Понякога си мисля, че едно по-позитивно отношение към различните от нас не само би ни освободило от неоснователните ни тревоги, но и би ни дало възможност да опознаем хора, които се афишират като различни в обществото.
От друга страна, вашите страхове в една нормална ситуация на опасност биха били ваш добър помощник, сигнализирайки ви да предприемете спешни мерки, чрез които да се защитите. Но във вашия случай не можем да говорим за наличието на реална заплаха. Тук става дума за фобия., която е израз на изживяване на необосновано голям страх спрямо хомосексуално посегателство. Обикновено подобни преживявания имат хора, които са били жертва на насилие в ранна детска възраст. Говорим за унижението, за срама, който може да се преживее в една ситуация. Понякога то е много по-страшно от това човек да бъде убит.
Когато говорим за нерационални страхове, е добре да можем да потърсим техния корен и да се опитаме да облагородим почвата на негативното преживяване, чрез създаване на позитивна нагласа. В моята практика съм се срещала с много хора с различна сексуална ориентация. Аз лично съм присъствала на техни платформи и съм подкрепяла немалко техни публични инициативи. Ако човек има такива приятели, с удоволствие с времето ще разбере, че те са личности като всички останали и ще се научи да приема различията им като нещо нормално, без да изпитва страх от тях. Нещо повече, ако вие създадете такива приятелства, ще можете да научите много нови неща, ще се запознаете с нетрадиционните им възгледи и преживявания и преди да ги съдите или да се страхувате от тях, ще се научите да ги приемате с уважение. Тогава не само страховете ви ще изчезнат, но и социалният ви негативизъм ще бъде трансформиран в позитивни преживявания. Защото всички сме еднакви и всички еднакво се страхуваме, но безпокойството ви нямаше да има това пагубно влияние, ако можехте да се докоснете по-близо до непозната страна на един друг човешки свят.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 605
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 647
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 645
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 654
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 658
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.