ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Защо интелигентните жени често избират да живеят сами?

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Защо интелигентните жени често избират да живеят сами?

Катя ПЕНЕВА: Интелигентните, с образование, финансово независими и с претенции жени са като уникати, които не стават нито за ежедневна употреба, нито могат да бъдат сложени в скъпа рамка

Светът е на силните, на независимите, на тези, които могат да се грижат сами за себе си и да успяват. Почти по американски и все по-малко по нашенски, българките все по-уверено превземат всички сфери на материалния и интелектуалния живот. Тя е силна, печели добре, финансово независима е и е с добро образование. Трудно една такава жена ще остане сама, в случай че това не е неин личен избор, който я освобождава от непосилните битовизми на реалността. Да, ние много често обичаме да се фокусираме върху своите позитивни страни, върху нашето превъзходство и автономност. Но все пак сме човешки същества и сме движени от желанието да се свързваме един с друг не за да се спасим от самотата си или да извличаме ползи от другия, а за да създадем близка интимна общност, която ни дава възможност опознавайки качествата на другия да придаваме стойност на дните си обогатявайки живота си с присъствието му. И реално като се замислим, в живота си нищо не сме направили сами.
Ние не сме „ собствен продукт“, всички сме длъжници някому. Осъзнаваме, че животът ни е пряко зависим от способността ни да изграждаме партньорски отношения и от начина ни, по който обичаме с цялата си сила друго човешко същество. Често когато сме останали сами на житейската магистрала, сме поставени в ситуация на избор. Предпочитаме да изберем съвършения, вместо добрия партньор. Много от нас не правят разлика в това, защото всички свързват доброто със съвършеното, но не и с това, което реално може да им свърши добра работа или да им създаде положителни емоции за по-продължителен период на време. За съжаление все повече обвързваме отношенията си с размяна на чувства, с просперитет, със себереализация с външен блясък и социално одобрение. Ние сме ценни и значими с това, което другите имат като мнение за нас, но не и с това, което реално сме и си мислим, че сме направили в живота си и преживяваме в интимните моменти на споделяне с любимия.
Когато сме на прага на всеки един предстоящ избор, ние сякаш стоим пред луксозна витрина, в която избираме не това, което на нас ще ни е необходимо в настоящето, а онова, което е по-добро от това, което сме притежавали в миналото. Залагаме винаги на марковото, а качеството оставяме на следващ план. Жените винаги са по-придирчиви в избора си на партньор, каза ми скоро мой приятел. И може би е прав! Стойността на една интелигентна и красива жена винаги се определя от това колко пари и труд е вложила в луксозната си личност. На базата на собствените й вложения се определят и вкусовете спрямо изборите на мъже, които прави. Никога сякаш не можеш да се задоволиш с по-малко от това, което считаш, че можеш да вложиш като инвестиция в съжителството с другия.
Интелигентните жени винаги искат класни мъже, които да подчертават визията и качествата им. Но за съжаление луксозните мъже не залагат на подобен избор. Качеството не винаги за тях е равнопоставено на количеството битови умения, които биха получили от една средностатистическа жена. Добавяйки към това и липсата на излишни претенции и очаквания, една по-обикновена земна жена без кой знае какво образование и професия и външност, има много повече шансове да си намери подходящ съпруг от другата, тази, която дълги години е изграждала идеала на съвършенство в себе си. И така интелигентните, с образование, финансово независими и с претенции жени са като уникати, които не стават нито за ежедневна употреба, нито могат да бъдат сложени в скъпа рамка и окачени на стената на панелен дом. Те сякаш са твърде бутикови и остават да лежат на рафта със залежалите стоки. Казват, че за всеки влак си имало пътници, но те все повече се нуждаят от свежо гориво и нови части. А уникалните и способните, тези с особен чар и харизма антикварни жени трупат прах и страниците на дните им линеят непожелани от традиционните представи на прагматичния български мъж.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

+1 #1 Проницателен 01-03-2019 16:25
Една доста точна дефиниция: "Независима жена - това е жена, която не е намерила никой, който да иска да зависи от нея." (приписва се на Саша Гитри - френски актьор, режисьор, сценарист и драматург).
И след като обикновено в България става дума за т.нар. "силна, независима жена", да допълним дефиницията:
"Силна, независима жена е жена, която е станала независима (вж. по-горе) посредством системно прилагане на заучени хватки от силовите спортове, практикувани без предпазни средства."
Отговор

Най-четени

Бургаско училище получи Печата на цар Симеон Велики

  • 20 Мар 2019
  • 78
Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на директора на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ почетен знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики“

ЕС глоби Гугъл с 1.49 млрд. евро

  • 20 Мар 2019
  • 75
Гугъл бе глобен с 1.49 милиарда долара от ЕС за блокиране на рекламите на свои конкуренти в търсачката си, съобщи Би Би Си. Това е третата глоба на ЕС за гиганта в последните две години.

Казахстан прекръсти столицата си на оттеглилия се Нурсултан Назарбаев

  • 20 Мар 2019
  • 82
На съвместно заседание на двете камари днес парламентът на Казахстан прие закон за преименуване на държавната столица Астана на Нурсултан в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, предаде ТАСС.

Съдът в Хага увеличи присъдата на Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор

  • 20 Мар 2019
  • 76
Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на първия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА.

Отлично представяне на фехтовалните клубове от ФА „В. Етрополски“

  • 20 Мар 2019
  • 75
Бургаският „Корсар” достойно представи морския град и Фехтовална академия „Васил Етрополски” на провелото се в Пловдив Държавно първенство по фехтовка за деца до 11 и 13 години.