ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Семейство или кариера? В днешното технологично съвремие бихме могли да имаме и двете

Уважаеми читатели!
 
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си. Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси.
Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.
 
Въпросът днес:
Семейство или кариера? Как да съвместим и двете, без да се погубим?
 
Катя Пенева:
Семейство или кариера? В днешното технологично съвремие бихме могли да имаме и двете
 
Напоследък все повече говорим за равноправни отношения в брака и тогава на дневен ред идва въпросът, свързан с избора между семейство или кариера. Този казус засяга сякаш най- младите жени във фертилна възраст. Всяка една от тях неизбежно си задава този въпрос. При всички хора сериозното отдаване на професията е свързано с много лишения в личен план и немалко чувство на неудовлетвореност. И семейството, и кариерния растеж се нуждаят от пълно себеотдаване, а балансът между двете е трудно постижим. Затова много хора предпочитат след като завършат средно образование да продължат обучението си с идеята да си намерят висококвалифицирана подходяща работа, която да им носи високи доходи и възможност за израстване през целия им живот.
Въпросът „семейство или кариера?“ предизвиква противоречиво отношение и има различни отговори за двата пола. Всеки себеуважаващ се мъж знае, че добрите финанси са задължителна основа, на която трябва да стъпи, ако реши да изгражда семейство. Няма ни най-малко съмнение, че съпругът ще се жертва в името на това да се грижи за домакинството и да отглежда децата, без да има чрезвичайни обстоятелства, които да го принуждават да прави това. В много отношения за мъжа семейството не е опорна точка, а само спомагателен фактор, който му придава допълнителен авторитет при заемането на вакантни позиции. Професионално реализиралият се, финансово стабилен мъж има много по-големи възможности за избор на добра партньорка и осигуряването на приличен материален живот на семейство, което ще създаде в бъдеще.
За много жени въпросът „семейство или кариера?“ в съвременната реалност се превръща в дилема. Това е един изключително труден избор, в който стои чувството за вина и лична отговорност. Има немалко жени, които омъжвайки се за материално независими и успели мъже, решават да се отдадат основно на децата, съпруга и семейството си. Това е познатият ни от миналото буржоазен стил на партниране, в който жената е ценена заради качествата й на отлична домакиня и майка, съпруга на професионално реализиран мъж. Но ако в старите времена разводите са били непознати на българите, то в днешно време статистиката показва, че всеки втори брак завършва с развод и последствията са най-вече за недостатъчно материално обезпечените жени. Точно тази груба действителност не позволява на дамите да бъдат в модел на партниране, в който ще бъдат изцяло зависими от своите брачни партньори.
И в този ред на мисли, е задължително една жена да притежава висока степен на образование и да има добра професионална реализация, преди да създаде семейство. Това е добра инвестиция в бъдещето на всяка една себеуважаваща се дама, която в периода на своята късна зрялост ще може да има и двете без да се страхува за своето бъдеще.
Задавам си въпроса защо всъщност се налага да избираме, когато в днешното технологично съвремие бихме могли да имаме и двете. В период от живота, в който партньорите са ангажирани с отглеждането и възпитанието на децата си, спокойно могат да изберат професии, които не налагат постоянното стоене в офис или цех. Използването на телефоните, мобилните компютри или други усъвършенствани модели на съвременната техника биха дали възможност на всеки човек да организира трудовия си процес от дома. Това би помогнало на много семейства да имат по-топли отношения и да се радват на близостта си без да се налага да правят компромиси в името на семейството или кариерата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Органичават движението в центъра на 24 май

  • 22 Май 2019
  • 33
Рекордното шествие на 24 май, което ще събере на едно място близо 800 души, ще доведе до временна реорганизация на движението в Централната част на Бургас, съобщи днес комисар Неделчо Рачев – началник отдел „Охранителна полиция и КАТ”.

Забраниха улова на бели пясъчни миди в Черно море

  • 22 Май 2019
  • 39
Забранява се уловът на бели пясъчни миди в Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите. От там уточняват, че от днес със заповед на министъра на земеделието, храните и горите не е разрешен риболовът на бели пясъчни миди в българската акватория на Черно море.

Проблем с машинното гласуване: Омбудсманът сигнализира ЦИК

  • 22 Май 2019
  • 38
Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на Централната избирателна комисия, в което обръща внимание на опасения на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него на предстоящите избори за Европейски парламент.

Близо 1000 изпълнители се включват в националния фестивал „Хоро край лазурния бряг“ в парк „Минерални бани“

  • 22 Май 2019
  • 44
Бургас става сцена на грандиозен фолклорен концерт в Деня на детето. Петият национален фестивал на любителските клубове "Хоро край лазурния бряг" събира в едно богатството на народното творчество, традиционната българска кухня и природосъобразния начин на живот.

Вижте празничната програма за 24 май

  • 22 Май 2019
  • 48
24 май е любимият празник на бургазлии, който се отбелязва по-масово дори от Никулден.