Бебе почина от морбили в Пловдив

Първата жертва на морбили в България е 10-месечно бебе от Столипиново. От здравното министерство съобщават, че детето е било прието в болница на 29 март. То не е имало имунизация, тъй като тя се прави на 13 месеца. Живяло е в среда, където е имало неимунизирани лица. При неимунизираните малки деца болестта протича тежко, със спастични пристъпи. Бебето е преминало много консултации, правена му е и допълнителна инхалаторна терапия. Състоянието му се е влошило рязко снощи и въпреки направената реанимация то е починало в ранните часове на деня. 36 са регистрираните случаи на морбили в Пловдив и региона от 17 март до 7 април. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, а за други 12 се чака резултат. Но някои от първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите се лекуват в болница като не са в тежко състояние. От министерство на здравеопазването отново призовават родителите да проверят дали децата им са имунизирани и ако не са, спешно да ги ваксинират. В момента морбили има в цяла Европа като най-разпространена е болестта в Румъния и Италия. Дребна шарка, морбили или известна с народното име брусница е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция, причинена от РНК - вирус от род Morbillivirus, Measles virus.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината извършва сериозен ремонт в помощното училище

  • 23 Юли 2019
  • 126
Тази година Община Бургас прави рекордна инвестиция в нови образователни програми и ремонт на образователна инфраструктура, цели 40 % от общия й бюджет. Част от средствата са насочени към едно малко, но важно училище.

Стогодишната футболна история на „Черноморец“ ще оживее в изложба

  • 23 Юли 2019
  • 129
Изложба в центъра на града ще покаже едни от най-паметните моменти от стогодишната история на футболния „Черноморец“ Бургас. Изложбата, която ще бъде разположена до сградата на Община Бургас, ще покаже различни периоди от развитието на клуба.

Свинско с африканска чума не се продава

  • 23 Юли 2019
  • 114
Няма месо с африканска чума в търговската мрежа, увери началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева.

Иван Гешев за атаката на НАП: Фирмата, в която работи Кристиян, се занимава с киберрекет

  • 23 Юли 2019
  • 133
Отначало за атаката срещу НАП разследването започна срещу лицето, което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет.

"Електромагнитна атака" срина ел. захранването на Венецуела

  • 23 Юли 2019
  • 128
Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.