Най-много от парите за здраве у нас отиват за търговци

България е водеща в ЕС по дял от средствата за здравеопазване, заделяни за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки - 42,4%. Това сочат данни от анализ на Евростат за парите за здравеопазване в страните на ЕС-28, харчени по различни пера през 2014 г., съобщава БТА. Другото основно перо от здравния бюджет е било за болничните заведения у нас - 34,9 на сто. Други 14,3 процента са отивали за осигуряване на амбулаторна медицинска помощ; за поддръжка на администрацията и финансовото осигуряване на здравните услуги у нас са били заделяни около 1,7 на сто; за профилактика и дългосрочни медицински грижи - 0,5 на сто и др. Като цяло у нас през 2014 г. за здравеопазване са заделени около 3,6 милиарда евро или около 8,5 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната. С тези средства България се намира на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението - около 500 евро. На последно място по този показател е Румъния - едва 388 евро на глава от населението за здравеопазване. Разликата между двете балкански страни и лидера в ЕС по заделени средства за здравеопазване на глава от населението - Люксембург - е 14:1. НАЙ-МНОГО ПАРИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ЕС СА ЗАДЕЛЯНИ В ГЕРМАНИЯ Германия е лидер в ЕС-28 по най-много средства, заделяни за здравеопазване - 321 милиарда евро или 11 на сто от БВП на страната. На втора позиция по най-много пари за здравеопазване е Франция - 236 млрд.евро или 11 на сто от БВП. На трета позиция е Великобритания - 222 млрд. евро или около 10 на сто от БВП. В цифрово изражение най-малко са средствата за здравеопазване в Естония, Латвия и Кипър - по около 1,2 млрд. евро. Като процент от БВП най-малко са средствата за здравеопазване в Румъния - едва 5 на сто, Естония - 6 на сто, Полша и Унгария - по 6,3 на сто и Хърватия - 6,7 на сто. Текущите разходи за здравеопазване на глава от населението в ЕС през 2014 г. са били най-високи в Люксембург - по 5556 евро, Швеция - 5000 евро, Дания - 4 800 евро, Ирландия и Холандия - по 4 200 евро и др. Медицинските стоки като разход представляват около една четвърт от разходите в здравеопазването на страните от ЕС, показват данните на Евростат. Делът на разходите за здравеопазване към търговците на дребно и други доставчици на медицински стоки в ЕС обикновено е в диапазона около 10 на сто в Дания и Люксембург, до 30 на сто - в Гърция, Литва, Хърватия, Румъния , Унгария и Словакия. Разходите за здравеопазване от доставчик или към търговците на дребно и други доставчици достига своя връх от 42,4 на сто в България, отчита Евростат. По отношение на дългосрочните разходи в сферата на здравеопазването на глава от населението, на водещи позиции сред държавите-членки на ЕС са били Холандия /1 700 евро на глава от населението/ и Швеция /1 600 евро на глава от населението/. За България, Румъния и Словакия - този показател е бил по-малко от 10 евро на глава от населението, показва европейската статистика. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Предложение за брак в „Парк Арена ОЗК”!

  • 21 Апр 2019
  • 51
Уникалният басейн „Парк Арена ОЗК” събра двама влюбени.

„Черноморец” се окичи със среброто в „А” баскетболна лига

  • 20 Апр 2019
  • 103
„Академик София-2” триумфира с титлата в „А” група – мъже.

„Шейховете” вкараха четири гола за победа №22

  • 20 Апр 2019
  • 108
Нефтохимик записа своята 22 победа в Югоизточната Трета лига.

На Цветница- хладно и със слани

  • 19 Апр 2019
  • 405
След необичайно топлия март, тази година на Цветница времето няма да е топло, сочат последните прогнози. В неделя минималните температури ще бъдат от около 1 до 5-6 градуса в повечето места и отново има вероятност за образуване на слаба слана.

Пеевски втори в листата на ДПС

  • 19 Апр 2019
  • 152
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повежда евролистата на партията, следван от Делян Пеевски, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Това е решило на снощното си заседание Централното оперативно бюро на Движението.