Създават Експертен съвет за бременни и родилки с COVID-19

Експертен консултативен съвет ще подпомага лечебните заведения при комплицирани случаи на бременни и родилки с доказан COVID-19. Това съобщиха от здравното министерство. Съветът се създава на 25 март и е към министъра на здравеопазването. В него членуват български специалисти в областта на акушерството, гинекологията и неонатологията. Председател на съвета е проф. д-р Асен Николов от СБАЛАГ „Майчин дом“, София.Експертният съвет ще проучва добри национални, европейски и световни практики в областта. Ще обсъжда периодично новите постижения на медицинската наука и практика в областта на оказването на медицинска помощ на бременни и родилки. В това число в условията на епидемично разпространение на COVID-19 и с оглед динамиката на разпространение и спецификата на развитие на заразното заболяване. Съветът ще събира, анализира, обсъжда и изразява становища по актуални въпроси във връзка с оказването на медицинска помощ и обслужването на бременни и родилки, в условията на епидемично разпространение на COVID-19. При необходимост съветът ще обсъжда различни въпроси с цел разширяване на експертизата и подпомагане дейността на експертните съвети по отделните медицински специалности по въпроси с медицинската помощ на бременни и родилки, включително и в условията на епидемично разпространение на COVID-19. Ще изразява становища по искане на лечебни заведения в страната за необходимата медицинска помощ на бременни и родилки, обърнали се към тях, със съмнение или с установена инфекция от COVID-19 в комплицирани случаи, които изискват специална експертиза. Членове на Съвета са: · проф. д-р Емил Ковачев, СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“, гр. Варна; · проф. д-р Славчо Томов, Медицински университет - Плевен; · проф. д-р Екатерина Учикова, УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив; · доц. Николай Лазаров, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, гр. Стара Загора; · проф. д-р Боряна Слънчева, СБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София; · доц. д-р Ралица Георгиева, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, гр. София; · доц. д-р Виолета Димитрова, СБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София; · проф. д-р Иван Костов, СБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София; · д-р Румен Велев, Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 799
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 689
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 690
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 971
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 941
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.