СЗО в България: Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици

Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици, единодушно изразиха мнението си в националния пресклуб на БТА представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и др. Да не се купуват антибиотици или други лекарства от нерегламентирани сайтове или от хора в социалните мрежи, призоваха експертите, посочвайки липсата на информация за истинността на медикамента, за начина на съхранение и др. Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици, каза Кунчев и подчерта, че това би довело да поява на резистентност сред пациентите. Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях, каза още той. По думите му ползването им от болниците е поради икономически причини.Антибиотиците да се пият само по лекарско предписание, да се ползва точното количество и да се спазва срок на лечение, посочени от лекаря, подчерта още Кунчев. До 24 ноември се отбелязва Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност. Неправилната употреба на антимикробни лекарства е основният фактор за развитие на устойчиви на медикаменти патогенни организми, каза още Скендер Сила. По думите му близо 25 хиляди души умират всяка година в ЕС от резистентни инфекции.По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ежегодно в ЕС възникват над 4 милиона случая на инфекции в здравните заведения, дължащи се на антимикробна резистентност. През миналата година СЗО идентифицира 32 антибиотика в процес на клинично разработване, насочени срещу патогени, но само 6 от тях са класифицирани като иновативни, посочи още Сила.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 0
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 78
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.

Продължава съвместната операция на МВР, Агенция „Митници” и НАП за противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница ​

  • 29 Апр 2024
  • 85
Над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб, са открити при митническа проверка в района на Дунав мост при Видин ​

Приключи специализираната полицeйска операция за контрол на скоростните режими на Roadpol

  • 29 Апр 2024
  • 85
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 86
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.