Рекордно намалява ледът около Беринговия проток

Това в предните десетилетия се случва обикновено в първата половина на месец юни. Степента на покритие с лед в Берингово море по данни на NSIDC (националния център за леда и снега в Колорадо, САЩ) за 5 март март, е по-ниска от безпрецедентния минимум от февруари 2018 г. и е само 24% от средното за това време на годината. Сегашният размер (но не и разпределението) от 178 000 km² е характерен за 30 май. Преди година, бързо топене на ледовете посред зима унищожи повечето от ледовете в Берингово море, оставяйки огромни участъци от отворени води и създаващи шокиращи условия като удари на бурни вълни в крайбрежните села, които обикновено са защитени от твърдия морски лед. Количеството на зимния лед, когато достигна своя максимум през март миналата година, беше най-ниското, досега, за повече от 150 години регистрирани наблюдения. Вместо своя максимум (виж графиките в галерията), ледът в тези акватории е на път да достигне нулата три месеца преди обичайния летен период, е който това се случва. Подобен сценарий се развива и тази година. От края на януари Берингово море е загубило две трети от ледената си площ, според статистиката на Националния център за данни за снега и леда. Открити води има по цялото море, включително в Беринговия проток, който разделя Аляска и Русия. В средата на този тесен проток, ледът, който обикновено свързва Малкия остров Диомеда с Русия и остров Голяма Диомеда чак до месец май, е изчезнал още преди края на февруари. Диомедските острови, известни още като Острови на Гвоздев в Русия, са разположени между Аляска и Русия. "От вчера между островите изобщо няма лед", заяви в петък Робърт Соулук, племенен лидер от островите Диомеда. Това никога не се е случвало толкова рано, като дори в преданията на предците ни, добавя вождът. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургаско училище получи Печата на цар Симеон Велики

  • 20 Мар 2019
  • 78
Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на директора на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ почетен знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики“

ЕС глоби Гугъл с 1.49 млрд. евро

  • 20 Мар 2019
  • 75
Гугъл бе глобен с 1.49 милиарда долара от ЕС за блокиране на рекламите на свои конкуренти в търсачката си, съобщи Би Би Си. Това е третата глоба на ЕС за гиганта в последните две години.

Казахстан прекръсти столицата си на оттеглилия се Нурсултан Назарбаев

  • 20 Мар 2019
  • 82
На съвместно заседание на двете камари днес парламентът на Казахстан прие закон за преименуване на държавната столица Астана на Нурсултан в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, предаде ТАСС.

Съдът в Хага увеличи присъдата на Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор

  • 20 Мар 2019
  • 76
Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на първия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА.

Отлично представяне на фехтовалните клубове от ФА „В. Етрополски“

  • 20 Мар 2019
  • 75
Бургаският „Корсар” достойно представи морския град и Фехтовална академия „Васил Етрополски” на провелото се в Пловдив Държавно първенство по фехтовка за деца до 11 и 13 години.