Вселенската патриаршия разпуска Руската православна екзархия в Западна Европа

Вселенската патриаршия разпуска Руската православна екзархия в Западна Европа, съобщи сайтът Orthodoxie.com, позовавайки се на свои източници. Решението било взето на заседанието на Синода на Вселенската патриаршия, което се провежда в Истанбул от 27 до 29 ноември. Отменен бил патриаршеският томос от 1999 г., с който Западноевропейската православна екзархия минава под юрисдикцията на Константинопол, запазвайки своя устав и руския литургичен порядък. Вселенската патриаршия разпуска Руската православна екзархия в Западна Европа Руската екзархия в Западна Европа е православна епархия в състава на Константинополската патриаршия със седалище в Париж. В нея влизат 80 енории, църкви, манастири и скитове във Франция, Белгия, Холандия, Великобритания, Германия, Норвегия, Швеция, Дания, Италия и Испания. Клирът наброява над сто свещеници. Глава на екзархията е Хариополският архиепископ Йоан (Ренето). Първоначално екзархията има временен характер – тя обединява енориите, сформирани от избягалите след Гражданската война руски емигранти, а по-късно минава под юрисдикцията на Констинтанипол. В началото на ноември бе съобщено за преминаването на два православни храма – „Рождество Христово“ и „Николай Чудотворец“ във Флоренция от Западноевропейската екзархия към Руската православна църква зад граница (РПЦЗ). Причината – несъгласие с действията на Вселенската патриаршия след решението й да предостави автокефалия на Украинската неканонична църква. Спорът за автокефалията В средата на октомври Вселенската патриаршия обяви, че ще предприеме стъпки за предоставянето на автокефалия на неканоничната Украинска църква. Константинопол отмени акта от 1686 г. за преминаването на Киевската епархия под юрисдикцията на Московската патриаршия и отмени анатемата, наложена от Руската православна църква на главата на самопровъзгласилата се „Киевска патриаршия“ Филарет, както и на предводителя на неканоничната Украинска автокефална православна църква – Макарий. Руската православна църква окачестви решенията като разкол и прекрати евхаристийното си общение с Константинополската патриаршия. Подобно решение бе прието и от Архиерейския синод на Руската православна църква зад граница. Източник: РИА "Новости" http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 465
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 432
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 436
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 717
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 687
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.