Израел може би е свалил руски военен самолет над Средиземно море

Руски военен самолет Ил-20 с 14 военни на борда изчезна над Средиземно море, съобщи на журналисти Министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС. Инцидентът станал по време на атака на израелски изтребители Ф-16 срещу обекти в сирийската провинция Латакия. Съдбата на руските военни е неизвестна. "На 17 септември 2018 г. около 23:00 ч. московско време при завръщане в авиобазата Хмеймим над акваторията на Средиземно море и на 35 км от брега на Сирия прекъсна връзката с екипажа на руския самолет Ил-20", каза представител на министерството. Той уточни, че „наличието на сигнал от Ил-20 на радарите за управление на авиацията прекъсна по време на атаката на четири израелски самолета Ф-16 по сирийски обекти в провинция Латакия“. Министерството на отбраната добави, че руски радиолокационни станции за контрол на въздушното пространство са засекли изстрелвания на ракети и от намиращата се в този район френска фрегата „Оверн“. Командването на руската авиобаза в Хмеймим организирало издирвателно-спасителна операция за изчезналите 14 военни. Израелската армия отказа да коментира изявлението на руското военно министерство. „Не правим коментари по повод съобщения от чужбина“, казала представителка на пресслужбата на израелската армия при запитване от кореспондент на ТАСС. В същото време представител на Пентагона заявил пред телевизия Си Ен Ен, че САЩ не са участвали в ракетен обстрел по Латакия, когато изчезнал руският самолет. Той увери, че ракетният обстрел не е дело на американци, но отказа да коментира кой е нанесъл удар по сирийската територия. Друг американски "военен, запознат с инцидента", казал на телевизията, че сирийската противовъздушна отбрана свалила неволно руския самолет, докато отблъсквала израелската атака. Сирийците използвали руска зенитна система, купена преди няколко години от руснаците. Израелски военен заявил пред Си Ен Ен този месец, че Израел е ударил Сирия 200 пъти през последните 18 месеца, за да предотврати разполагането на ирански оръжия в района. Източник: segabg.com http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 27
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 69
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 77
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 86
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 88
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.