УНИЦЕФ: 6 милиона деца са починали през 2017-а от заболявания, които се лекуват

Шест милиона деца по света на възраст до 15 години са починали миналата година от предотвратими заболявания и други усложнения. Бройката е наполовина по-малка в сравнение със сходните смъртни случаи през 2000 г., предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА. През 2000 г. световните лидери приеха целите на ООН за развитие хилядолетието, а в същата година 11,2 милиона деца под 15 години починаха от болести, които могат да бъдат предотвратени, от недохранване, липса на чиста питейна вода или по време на раждане. През 2017 г. тази бройка спадна на 6,3 милиона. Това означава, че едно дете под 15 години е умирало на всеки пет секунди, според данни на фонда за децата на ООН УНИЦЕФ, който представи свой доклад вчера. Повечето смъртни случаи миналата година (5,4 милиона) са били при деца под 5 годинки, се посочва в доклада. В него се констатира, че бебетата, родени в страните от субсахарната област или в Южна Азия са 9 пъти по-склонни да умират в сравнение с бебетата, родени в богати страни. "Постигнахме забележителен напредък в спасяването на децата от 1990 г., когато 12,6 милиона деца под 5 години умираха по света по предотвратяеми причини. Но милиони деца все още умират заради това, което са те и заради мястото, на което те са родени", заяви Лоурънс Шанди, директор на отдела за данни и изследвания на УНИЦЕФ. "С прости решения като лекарства, чиста вода, електричество и ваксини, можем да променим реалността за всяко дете", допълва той. През 2015 г. ООН замени хилядолетните цели за развитие с 17 цели за устойчиво развитие, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. Сред тях са край на бедността, на неравенството и на други глобални кризи, като същевременно се насърчават инициативи, като преминаване към възобновяеми енергийни източници. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 81
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 77
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 79
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 96
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 78
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).