Мощен трус разтресе Северна Корея след нов ядрен опит

Земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер разтърси Северна Корея в неделя. Данни на японските служби показват, че армията на Ким Чен-ун вероятно е направила шести пореден ядрен опит, който е предизвикал силния трус. Външният министър на Япония Таро Коно потвърди информацията и обяви, че събирането на информация за детайлите по теста продължава съвместно с Южна Корея. "Ако Северна Корея наистина е провела ядрен тест, абсолютно не можем да толерираме подобно поведение и трябва да протестираме твърдо. Ще съберем Съвета по наицонална сигурност, за да съберем и анализираме информацията", каза премиерът на Япония Шиндзо Абе. За втори трус в Северна Корея с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер съобщава китайската геоложка служба. Според нея т.нар. "колапс" е ударил само 8 минути след първото земетресение, за което се смята, че е причинено от "експлозия", предизвикана умишлено от Пхенян. Според службата, координатите на двете земетресения са почти идентични - това показват и графиките в сайта им, допълва агенция "Ройтерс". Часове след труса военни източници от Южна Корея заявиха, че КНДР явно е извършила шестото си ядрено изпитание. По-рано властите в Пхенян заявиха, че са разработили водородна бомба с възможност да бъде прикачена към балистична ракета, предаде AFP. Това е шестият опит на Северна Корея с ядрено оръжие за последните 11 години, след като през октомври 2006 г. беше проведен първи взрив с мощност по-малка от 1 килотон. Последният тест беше направен през септември 2016 г. с 10-килотонова бомба.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 76
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 68
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 79
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 66
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 92
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.