« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Наводненията в Дубай предизвикаха въпроси за посяването на облаци

Цитирани са служители от Националния център по метеорология на страната, които казват, че дъждът не е причинен от засяване на облаци. CNN се свърза с центъра за коментар. Но дори ако програмата наистина е летяла със самолетите си през небето, водещо до бурята, е изключително малко вероятно усилията да са довели до повече дъжд, отколкото щеше да падне естествено. Тези разбираеми опити да се изстиска повече влага от облаците съществуват от десетилетия, но с малко доказателства за успех. Но това не е спряло някои страни, включително ОАЕ, Китай и САЩ, да се опитват да променят времето. Ето какво трябва да знаете за зареждането на облаци. Облачното засяване е концепция за промяна на времето, която се опитва да извлече повече дъжд или сняг от облак, отколкото би се случило естествено. Облачните капчици не се образуват спонтанно. Влагата се нуждае от нещо, върху което да кондензира – като водата, която се образува отстрани на студена чаша в горещ ден. В облак, така наречените кондензационни ядра са малки, малки частици във въздуха, върху които влагата може да се хване. Посяването на облаци добавя повече от тези частици към въздуха. Самолетите летят през съществуващите облаци и инжектират малките частици, като сребърен йодид, с цел създаване на повече вода или ледени капчици. Във всеки облак, след като се слеят достатъчно капчици, те стават тежки и падат на Земята като дъжд или сняг. Естествените малки частици, като прах и мръсотия, обикновено служат като движеща сила за кондензирането на облаците и освобождаването на влагата. Сребърният йодид теоретично може да служи за същата цел. Силният дъжд, който предизвика безпрецедентни наводнения в Обединените арабски емирства, Оман и Иран, не се появи от нищото. Освен това не засегна само областите, които участват в засяването на облаци. Поройните валежи бяха предизвикани от голяма, бавно движеща се буря, която прекоси Арабския полуостров и се проследи в Оманския залив в продължение на няколко дни. Тази буря успя да поеме дълбока, обилна тропическа влага, разположена близо до екватора, и да я разтовари като пожарен маркуч над региона. източник:CNN

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 230
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 242
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 244
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 242
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 254
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.