« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Оперираха папата три часа

Малко преди полунощ в неделя приключи успешно операцията на дебелото черво на папа Франциск в римската болница „Агостино Джемели“ – съобщиха от реномираното лечебно заведение с нарочен бюлетин. Хирургическата намеса, която е започнала в 19 часа с пълна упойка, е осъществена от светилото на италианската хирургия професор Серджо Алфиери. Предстои Светият отец да се възстановява поне пет дни в т.нар. папско отделение на десетия етаж на болницата, където са били лекувани предшествениците му Йоан Павел II и Бенедикт XVI. Според пресаташето на Светия престол Матео Бруни хирургическата интервенция е била планирана отдавна, но съобщението за нея в ранния следобед на неделя изненада доста неприятно не само католиците по света. Точната диагноза на заболяването на папа Франциск е симптоматична стеноза на дебелото черво или дивертикулоза – най-често срещаното според медиците заболяване на долния чревен тракт у човека след навършване на петдесет години. Казано най-общо, страданието се характеризира с появата на малки хернии-торбички по стените на важния орган, като над 70 на сто от покосените от заболяването хора обикновено нямат оплаквания. Мъките обаче се появяват при евнтуално натрупване на бактерии във въпросните „торбички“, защото микроорганизмите предизвикват остри възпаления, водещи до кървене и дори до перфорация на чревната стена. Освен това дивертиколозата може да предизвика постепенно стесняване на дебелото черво и даже да доведе до запушването му със съответните отрицателни последствия за целия организъм. Ето защо при усложнения се практикува изрязване на част от него – операция, на която е бил подложен Светия отец и която се смята за рутинна, приключваща обикновено без усложнения. Според грижещите се за папа Франциск доктори, въпреки неговите 84 години, като цяло той е в добро здраве, независимо от това, че като младеж му е била отстранена част от белия дроб. Имал е пердета и на двете очи, които са мубили отстранени с лазер. От няколко години го мъчи от време на време обаче остър ишиас, поради което през миналата зима Светият отец е бил подложен на диета с цел да свали 7-8 кила и да се намали натиска върху костите в кръста. Някои медици смятат, че може би именно тази диета е предизвикала изострянето на дивертикулозата, която е наложила хироргическата намеса на проф. Алфиери. Преди да постъпи в болницата „Джемели“ папа Франциск произнесе пред богомолците на площад „Свети Петър“ в Рим традиционното си пасторално неделно слово, в което обеща в средата на септември да посети Унгария и Словакия. След като научи за неочакваната хоспитализация на Светия отец пожелания за бързо оздравяване му изпрати намиращия се на официално посещение във Франция президент на Италия Серджо Матарела.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 597
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 638
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 636
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 645
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 649
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.