В Помпей археолози откриха нови сензации под лавата на Везувий

Археолозите, които продължават разкопките в погребания под лавата и пеплта на вулкана Везувий древен римски град Помпей, откриха в края на седмицата много добре запазени фигури в цял ръст на двама мъже. Особено въодушевен от находката в Помпей се оказа министърът на културата на Италия Дарио Франческини, който я нарече пред журналисти „удивителна“ и „абсолютно изключителна“. Според шефа на археологическия резерват Масимо Осана най-вероятно става дума за четирийсет годишен господар – патриций и неговия млад роб, които са бягали, за да се спасят от прийждащата на талази от земните недра огромна нажежена маса. Но за съжаление към 9 часа сутринта на 25 октомври 79-та година след Христа огнената пепел ги е настигнала и погребала цели целинички, за да се появят сега отново на бял свят във великолепието си на вкаменени свидетели на една от най-големите човешки трагедии. Интересното е, че освен непокътнатите фигури на двамата мъже, изкопани и обработени от археолозите със специална техника, ясно личат техните дрехи и онова, което са носели със себе си. Господарят например е бил облечен с богаташко вълнено наметало, докато слугата му е бил с обикновена памучна туника, като в ръцете си той е имал и торба с дрехи и посуда. Доколкото до това къде са открити ценните находки, то те са намерени в навеса под огромната тераса на разкритата преди няколко години изключително баровска древна вила. Тя най-вероятно е била собственост на голям военачалник или на влиятелен съдия, защото точно там преди година археолозите са изкопали останките на три великолепни жребеца, като до най-дорестият от тях е било открито седло от дърво и бронз, достойно само за именит римлянин. Но за къде са се били запътили двамата мъже под навеса? Откриващата се от терасата прекрасна гледка към близкото море и очртаващия се на хоризонта о. Капри кара археолозите да смятат, че от навеса е тръгвала пътека към пристанището недалеч. Единствената възможност за спасение от бедствието е била по вода...

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 69
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 71
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина” на предварителните изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 99
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която е една от най-желаните.

БУРГАСКИ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ДНИТЕ ДО 6 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 101
През изминалия уикенд Бургас се превърна в истински водовъртеж от събития, в които се включиха стотици хора като участници и хиляди като публика.

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 93
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.