Кога ще получим резултатите от изборите в САЩ?

Резултатът обикновено се получава в нощта на изборния ден, която тази година е вторник на 3 ноември. Първите екзит полове са огласяват на Източното крайбрежие в 19:00 местно време или 00:00 GMT, 2 часа българско време. Пълното преброяване никога не се завършва в изборната нощ - но обикновено има достатъчно гласове, за да се потвърди победител. Президентите на САЩ не се решават от националния вот, а от спечелването на достатъчно щати, а победителят във всеки щат взима определен брой „електорални гласове“ въз основа приблизително на броя на населението си. За да се спечели Белия дом са необходими 270 електорални гласа. Защо тази година е различна? Пандемията на коронавируса накара повече от всякога хората да гласуват предсрочно, по пощата или лично. Гласовете по пощата обикновено се отчитат по-дълго, тъй като трябва да преминат през повече стъпки, за да бъдат проверени, като проверка на подпис и адрес. Някои щати, като Флорида и Охайо, позволяват този процес да започне седмици преди изборния ден, така че гласовете са готови за преброяване. Но други щати, като Пенсилвания и Уисконсин, не позволяват обработката на предсрочни гласове до деня на гласуването. Повечето бюлетини - хартиени или цифрови - се броят от машини. Но анкетиращите трябва да проверят всички хартиени бюлетини, които машините не обработват. След затваряне на избирателните секции данните за гласуването ще бъдат прехвърлени в централен предизборен щаб - кметство или подобно място. Понякога това се прави по електронен път. Окончателните резултати от гласуването могат да се променят между първото преброяване и тези заверени резултати, но не драстично. Ако резултатът от изборите е оспорен, следва преброяване, което може да продължил повече от месец - и да е последвано от решението на Върховния съд. Това се случи през 2000 г., когато Ал Гор загуби с 537 гласа от Джордж Буш.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОТКРИЙТЕ ДУХОВНАТА КРАСОТА НА АТОН В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ПЕЙО К. ЯВОРОВ"

  • 29 Апр 2024
  • 8
Фотоизложбата е отворена за посетители до средата на месец май.

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 85
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 78
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 82
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.