Китай отбеляза 75-ата годишнина от края на Втората световна война в Тихия океан

По време на най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството азиатският гигант преживява брутална инвазия и окупация в по-голямата на своята територия от страна на Япония. Президентът и лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин и други представители на китайските власти запазиха минута мълчание и поднесоха венци на мемориала на военните и цивилните, загинали през Втората световна война. Япония предприема инвазия в Китай през 1937 г., белязана от жестокости, сред които бе и прочутото Нанкинско клане. Въпреки че повечето от по-големите битки в тази война са водени от силите лидера на Националистическата партия Чан Кайши, партизанската война на Комунистическата партия под ръководството на Мао Цзедун принуждава Япония да отклони военни и други ресурси от фронтовете. Япония официално обявява капитулацията си на борда на американския военен кораб "Мисури" на 2 септември 1945 г., но Китай отбелязва края на Втората световна война на 3 септември, когато за първи път са се провели национални чествания. Тази година церемониите по повод годишнината от края на Втората световна война в Китай са в по-малки мащаби на фона на ограничителните мерки заради новия коронавирус. Това контрастира рязко с предишни големи чествания на годишнини в Китай, включително с пищния парад в Пекин на 1 октомври миналата година по повод 70-ата годишнина от основаването на Народната република. По-рано днес китайският президент проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и му каза, че иска да работи за постигане на "международна почтеност и справедливост", съобщи агенция Синхуа. В разговора беше отбелязана съвместната борба на Китай и на бившия Съветски съюз срещу силите на Оста и подчертано тясното сътрудничество през последните години между Пекин и Москва в противопоставянето им на влиянието на Вашингтон и на демократичния Запад, отбелязва Асошиейтед прес. Ръководителите на Китай и Русия трябва да използват 75-ата годишнина от края на Втората световна война като "възможност да поведат страните си към по-дълбока трайна стратегическа координация", казал Си на Путин. Той предложил Пекин и Москва да предприемат координирани усилия с международната общност за активна подкрепа и прилагане на мултилатерализма. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 151
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 140
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 152
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 146
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 145
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.