Новият премиер Зоран Заев официално встъпи в длъжност

Новият премиер Зоран Заев официално встъпи в длъжност. Рано тази сутрин в правителството той се срещна с настоящия министър-председател, който оглавяваше техническото правителство, Оливер Спасовски. Той благодари на настоящия премиер Спасовски и членовете на преходното правителство за успешната работа през последните девет месеца. Новият премиер заяви, че смело и успешно се справят със здравната и икономическата криза, причинена от COVID-19. В такива сложни условия, както се посочва в съобщението на правителството, успешно бяха организирани и проведени честни и демократични избори и беше избрано новото правителство. Заев подчерта, че страната е продължила с процесите на реформи и затова вече е горд член на Алианса на НАТО и е постигнала заложената перспектива на ЕС, след като е получила решението да започне преговори с Европейския съюз. Пожелавайки успешна работа на поста министър на вътрешните работи, министър-председателят Заев пожела на Спасовски ползотворно сътрудничество и да продължи да преодолява предизвикателствата в министерството, както и активно участие в работата на правителството при приемане на политики в интерес на гражданите. Според дневния ред, точно по обяд премиерът Заев заедно с членове на новото правителство ще се срещне с президента Стево Пендаровски, а следобед е предвидена среща с представители на четирите търговски камари в страната. Предаването на функциите в министерствата на вътрешните работи, правосъдието и културата е обявено за днес, а изявление ще направи първият вицепремиер и министър на политическата система Артан Груби. Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че “очаква с нетърпение” сътрудничество с новото правителство на премиера Зоран Заев по необходимите реформи за интеграция в ЕС. „Важно е всички сили в обществото да работят заедно за постигането на тази цел за напредък по пътя към ЕС“, пише Вархели. Бившият комисар по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който беше особено ангажиран в процеса на започване на преговори за членство в ЕС през последния мандат на Европейската комисия, изрази задоволство от новото правителство. „Добре е, че отново виждаме правителство с ясен европейски дневен ред! Пожелавам всичко най-добро на премиера Зоран Заев и неговия екип. В интерес на страната, гражданите и отново като модел за целия регион, е важно да се създаде конструктивна атмосфера сред политическите участници по отношение на постигането на общи европейски цели“, написа Хан в своя профил в Туитър.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 39
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 37
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 47
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

АПИ предприема мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

  • 29 Апр 2024
  • 48
Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена.