Гърция готви блокади, SMS за придвижване, банките ограничават транзакциите

Извънреден брифинг относно епидемиологичната обстановка свикаха днес гръцките власти. В "тънко парче, което може да бъде разбито всеки момент" се превърна страната с нарастване на случаите на коронавирус, според Проф. по инфекциозни болести Никос Сипсас. Той подчерта, че научната общност е особено загрижена и всъщност не изключи възможността за връщане на SMS, ако е необходимо. ”Не крия от вас, че сме загрижени много. Не искам да ви паникьосвам, но тревогата е интензивна относно развитието на пандемията след последната седмица. На масата за обсъждане е защитата на уязвимите групи. Ако ситуацията го изисква, тогава ще бъде наложено ограничение на движението чрез SMS. Обсъждаме и други мерки, които ще бъдат разгледани в зависимост от развитието на епидемията", подчерта г-н Сипсас пред телевизия Антена. В същото време гръцката банкова асоциация информира за трансакциите, които няма да могат да се извършват в банковите клонове от вторник, 4 август 2020 г. Поради увеличения брой на заболели в северна Гърция, конкретно в района на град Кавала въведоха задължително носене на маски и по отворените пазари. Според последна информация 77 са новите случаи на коронавирус в Гърция. Така общият брой на заразените в страната достигна 4 737 души. 8 от новите случаи са установени при тестове на граничните пунктове. През последното денонощие са починали двама пациенти с COVID-19, с което броят на жертвите на болестта нарасна на 210. В момента в реанимационни отделения на болниците се намират 13 пациенти с COVID-19, а 128 са прехвърлени от реанимация в обикновени отделения с подобрено здравословно състояние. През последната седмица в Гърция се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус – средно от 50 до 80 случая за денонощие. В събота бе отбелязано рекордно увеличение със 110 заразени, а общо през последните 5 дни броят на случаите се увеличи с 405. Заради това правителството обяви затягане на мерките за предпазване от инфекция, включително носене на маски както в закритите помещения, така и на откритите палуби на фериботите.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 78
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.

Продължава съвместната операция на МВР, Агенция „Митници” и НАП за противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница ​

  • 29 Апр 2024
  • 83
Над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб, са открити при митническа проверка в района на Дунав мост при Видин ​

Приключи специализираната полицeйска операция за контрол на скоростните режими на Roadpol

  • 29 Апр 2024
  • 84
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 86
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 95
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.