В ООН свързват смъртността от коронавирус с качеството на въздуха

Замърсяването на въздуха и количеството на парникови газове значително са намалелели, се отбелязва в доклада. Според данните, лошото качество на въздуха е свързано с по-високата смъртност, причинена от COVID-19. От организацията предупреждават, че ако не се вземат мерки за опазване на околната среда в процеса на разхлабване на мерките, изчистването на въздуха ще остане само временно явление. Във връзка с това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за приддържане към „зелена политика“ при възстановяването на икономиката. "В много градове са създадени нови велоалеи и пешеходни зони, които позволяват да се подобри безопасността на придвижване, както и камчеството на въздуха", каза той. Стимулиращите плащания към правителствата могат да ни помогнат по пътя към постигане на целите за устойчиво развитие, ако се съсредоточат върху трансформацията на околната среда и създаването на работни места, заключи генералният секретар. Над 16 милиона заразени по света с коронавирус от началото на пандемията В ООН отбелязаха, че около 90% от регистрираните случаи на заразяване с COVID-19 са в големите градове. При това, в никакъв случай не е свързано с плътността на населението. Градовете са уязвими заради своята организация, условия на живот, работа и придвижване на жителите, се подчертава в доклада. "Трябва да гарантираме, че на всички етапи реакцията на пандемията включва преодоляване на неравенствата", заяви във видео обръщение Антониу Гутериш. Трябва да се постави на първо място защитата на най-уязвимите жители на градовете, включително създаване на приюти и нови домове за бездомни. Това е нашият шанс да направим света по добър отпреди пандемията, да създадем по-сигурни, комуникативни и екологични градове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 71
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 64
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 69
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

АПИ предприема мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

  • 29 Апр 2024
  • 69
Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена.