« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Светът след решението на Турция да превърне "Св. София" в джамия

  • 12 Юли 2020
Светът продължава с реакциите си на съжаление заради решението на Турция храмът „Св. София“ в Истанбул да бъде превърнат в джамия, след като в петък най-висшият административен съд на Турция даде зелена светлина на тази идея на президента Реджеп Ердоган. Така след 900 години като християнска базилика, „Св. София“ вече ще приема вярващи мюсюлмани. Върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел определи решението като "предизвикващо съжаление", тъй като става дума за сграда със силно символично, историческо и универсално значение. "Като един от основателите на Съюза на цивилизациите, Турция се ангажира с насърчаването на диалога между религиите и културите и укрепването на толерантността и съвместното съжителство", напомни Борел. Държавният департамент на САЩ изрази разочарование от решението на турското правителство. "Очакваме с нетърпение да чуем плановете им относно по-нататъшното стопанисване на "Св. София" така, че да бъде гарантиран безпрепятственият достъп до нея за всеки", заяви говорителят Морган Ортегас. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че осъжда "по възможно най-категоричен начин" решението на Турция. "Това е решение, което е оскърбление към всички, които признават паметника и за обект от световното културно наследство. И, разбира се, то засяга не само отношенията между Турция и Гърция, но и нейните (на Турция) отношения с Европейския съюз", се казва в писмено изявление на кабинета на Мицотакис. От ЮНЕСКО също изразиха силно съжаление от решението на турските власти за промяна на статута на храма "Света София" в Истанбул, който е включен в Списъка на световното наследство. Според генералния директор на организацията Одре Азуле решението е взето без предварителен диалог и посочи, че Комитетът за световното наследство ще разгледа опазването на паметника на следващата си сесия. И Френското правителство заяви, че "съжалява" за трансформирането на бившата християнска базилика в джамия, посочи в съобщение френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Тези решения преразглеждат един от най-символичните актове на съвременна и светска Турция, се казва още в съобщението.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 304
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 322
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 324
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 327
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 334
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.