« януари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ще садят маслини на Марс по европроекти

Въпросът дали има живот на Марс стои открит все още, но може би скоро ще получи окончателен отговор. Според съобщение на сайта euractiv, италиански проект, получил европейско финансиране, има за цел да проучи възможностите, в близко бъдеще на Червената планета да бъдат засадени... маслини. В рамките на проекта, италианската ENEA (националната агенция по технологии, енергетика и устойчиво развитие) е патантовала технология, която след това е била изпробвана в публично-частната компания Tripode. Значителен прогрес е бил постигнат, благодарение на програмата ISAAC, която беше съфинансирана в размер на повече от 4,7 милиона евро от европейската програма "Хоризонт 2020". Според италианците, отглеждането на маслинови дръвчета на Марс всъщност ще стане възможно благодарение на "микросвят", който позволява растенията да се развиват в изключително враждебна среда. Това е експериментално потвърдено от Енеа в изследователския център в Неапол. В този експеримент се използва почва, а не воден разтвор на хранителни вещества (хидропоника), като в другите експерименти с отглеждането на растения в космоса. Системата имитира полеви условия, но в затворено помещение и позволява на хората да отглеждат картофи, домати, маруля и босилек, а в случая за пръв път - и дървета, при това в напълно неподходящи за тях околна среда (летища, метростанции и търговски центрове и полярните региони). "Нашите "микрокосмос " косистеми , които се различават от традиционните оранжерии и инкубатори са в състояние да възпроизведат в лабораторията, естествените условия в природата", обяснява Луиджи Д'Акино, член на екипа на Enea. Това става възможно в резултат на използването на двукомпонентен инкубатор: долната сфера за кореновата система, горната сфера за стъблото и короната на растенията. Тези две системи са независими един от друг, но са свързани и симулират естествената връзка между стъблото и корените на дървото. Обменът на газ протича през почвата. Симулаторът, използван в проекта Enea, контролира растежа на растенията чрез високотехнологично устройство, което контролира влажността и температурата, докато LED светлините модулират правилното осветление. Резултатите от работата вече привлякоха вниманието на медиите, но докато любопитството и ентусиазмът са оправдани, все още е необходима проверка на постиженията на проекта ISAAC в реални условия: в космоса и на Марс. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Прокуратурата разкри схема за фалшиви ТЕЛК-ове в цялата страна

  • 21 Ян 2019
  • 81
Образувани са досъдебни производства в цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви документи за инвалидност – т.нар. ТЕЛК-ове. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг, цитиран от „Фокус“.

ЕС наказа четирима руснаци заради отравянето на Скрипал

  • 21 Ян 2019
  • 80
Съветът на ЕС съобщи, че налага санкции на деветима граждани и една организация заради разпространение на химически оръжия. ЕС за първи път въвежда санкции по новия режим за химическото оръжие. Ограниченията са наложени заради "случая на Скрипал".

„Черноморец” стартира в Първата петица със загуба

  • 21 Ян 2019
  • 80
Лидерите от първия етап от баскетболното първенство при мъжете в „А” група „Черноморец” и „Академик 2” не оправдаха очакванията за оспорвано дерби на старта в Първата петица.

В Русия "разбожествяват" Путин

  • 21 Ян 2019
  • 93
Рейтингът на Владимир Путин "престана да бъде неуязвим" - президентът на Русия вече понася наред с останалите власти последиците от влошаването на живота в страната, пише "Ведомости", цитиран от БТА.

Индия изпреварва Великобритания в най-голямата икономическа ранглиста

  • 21 Ян 2019
  • 85
Индия е на път да изпревари Великобритания през 2019 година в най-голямата икономическа ранглиста на света, според доклад на световната консултантска фирма. Според текста, докато Обединеното кралство сменя мястото си, Индия регистрира постоянни темпове на растеж.