« септември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ще садят маслини на Марс по европроекти

Въпросът дали има живот на Марс стои открит все още, но може би скоро ще получи окончателен отговор. Според съобщение на сайта euractiv, италиански проект, получил европейско финансиране, има за цел да проучи възможностите, в близко бъдеще на Червената планета да бъдат засадени... маслини. В рамките на проекта, италианската ENEA (националната агенция по технологии, енергетика и устойчиво развитие) е патантовала технология, която след това е била изпробвана в публично-частната компания Tripode. Значителен прогрес е бил постигнат, благодарение на програмата ISAAC, която беше съфинансирана в размер на повече от 4,7 милиона евро от европейската програма "Хоризонт 2020". Според италианците, отглеждането на маслинови дръвчета на Марс всъщност ще стане възможно благодарение на "микросвят", който позволява растенията да се развиват в изключително враждебна среда. Това е експериментално потвърдено от Енеа в изследователския център в Неапол. В този експеримент се използва почва, а не воден разтвор на хранителни вещества (хидропоника), като в другите експерименти с отглеждането на растения в космоса. Системата имитира полеви условия, но в затворено помещение и позволява на хората да отглеждат картофи, домати, маруля и босилек, а в случая за пръв път - и дървета, при това в напълно неподходящи за тях околна среда (летища, метростанции и търговски центрове и полярните региони). "Нашите "микрокосмос " косистеми , които се различават от традиционните оранжерии и инкубатори са в състояние да възпроизведат в лабораторията, естествените условия в природата", обяснява Луиджи Д'Акино, член на екипа на Enea. Това става възможно в резултат на използването на двукомпонентен инкубатор: долната сфера за кореновата система, горната сфера за стъблото и короната на растенията. Тези две системи са независими един от друг, но са свързани и симулират естествената връзка между стъблото и корените на дървото. Обменът на газ протича през почвата. Симулаторът, използван в проекта Enea, контролира растежа на растенията чрез високотехнологично устройство, което контролира влажността и температурата, докато LED светлините модулират правилното осветление. Резултатите от работата вече привлякоха вниманието на медиите, но докато любопитството и ентусиазмът са оправдани, все още е необходима проверка на постиженията на проекта ISAAC в реални условия: в космоса и на Марс. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Китай осигурява стипендии за петима студенти от областта

  • 21 Сеп 2018
  • 125
Областният управител Вълчо Чолаков и заместник губернаторът на провинция Съчуан, Република Китай - Уан Нинг подписаха Споразумение за сътрудничество и договориха обмен в сферата на бизнеса и търговията, обучението, културата и туризма.

Богата програма за Европейската нощ на учените

  • 21 Сеп 2018
  • 75
Европейската нощ на учените се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят свои постижения и предизвикателства пред широката публика в рамките на един ден.

Отбелязваме 110 години от обявяване Независимостта на Княжество България

  • 21 Сеп 2018
  • 86
По повод 110-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал на 22 септември, събота.

В Бразилия започват да глобяват за пластмасови сламки

  • 21 Сеп 2018
  • 72
Властите в Рио де Жанейро съобщиха, че ще започнат да глобяват собствениците на барове, ресторанти и плажни заведения, които предлагат на своите клиенти пластмасови сламки за коктейли.

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

  • 21 Сеп 2018
  • 71
На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред НАП с годишната данъчна декларация.