Пускат на пазара биоразградими тениски

Търговската верига за облекло Си енд Ей неотдавна пусна първата си модна линия биоразградими тениски, доставяйки 400 000 от новите дамски блузки в цяла Европа. Компанията иска да докаже, че е възможно да има екологично съобразена мода за световния пазар, съобщава ДПА, цитиран от БТА. Преди това такива тениски се намираха трудно в утвърдените вериги за дрехи и бяха характерни предимно за марките с подчертано екологичен подход. Според Доналд Бренинкмайер, член на борда на Си енд Ей, компанията се опитва да се отдалечи от сегашния модел на мода за еднократна употреба. Плановете за рециклиране и повторна употреба трябва да започват още на етапа на проектирането, посочва компанията. Новата линия на Си енд Ей е от органичен памук и не се използват токсични бои. Оптимизирано е използването на енергия и вода с оглед на опазването на околната среда. Екозащитниците реагират положително, но предупреждават, че има още много да се върши в тази посока. Александра Першау, текстилен експерт в Грийнпийс, не е чак толкова оптимистично настроена. Да се мисли за рециклирането и повторната употреба на тениската от самото начало е стъпка в правилната посока, коментира Першау. Дори дрехите да са биоразградими, ако продължаваме да купуваме и консумираме в големи количества, не помагаме особено на природата, алармира тя. По думите й днешните дрехи имат по-малък живот и това трябва да спре. Модната индустрия трябва да прекрати този бизнес модел, целящ колкото се може повече продажби. Не само природата може да има полза от такива инициативи, посочва маркетинг експертът Мартин Фаснахт. Щадящите природата дрехи могат да подобрят имиджа на компаниите сред потребителите. Обаче това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Особено младежите искат дрехите им да изглеждат яко и стилно. Не е лесно това да се свърже с устойчивото развитие, отбелязва Фаснахт. http://banks.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 267
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 248
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 253
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 535
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 505
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.