Марс се приближава много близо до Земята

"Червената планета" постепенно ще се приближи до Земята и днес ще се позиционира на 62 милиона километра разстояние – твърде близо, предвид орбитите на планетите, съобщава „Дойче Веле“.Събитие, подобно на това, няма да се повтори до 2035 г. Близостта на Марс и почти фронталното осветяване със слънчева светлина ще направят червеникаво-оранжевия й цвят добре видим през нощта е от двете полукълба с или без телескоп. Единственото, което може да възпрепятства добрата видимост са метеорологичните условия на определено място, както и замърсяването. Най-близката среща между двете планети се случва, когато Марс е най-близо до Слънцето и Земята се намира по-далеч от голямата звезда. В този момент би ги разделяло разстояние от 54,6 милиона километра. Това явление се нарича "опозиция" и никога не е била регистрирана в перфектно състояние. В миналото най-близкото приближаване, регистрирано някога, се е случило през 2003 г., когато Марс е бил на 55,7 милиона километра от Земята. През 2018 г. беше на 57,6 милиона километра. Очаква се, че през 2035 г. планетата Земя ще бъде на разстояние 56,9 милиона километра от „червената планета“.Трябва да се отбележи, че Марс е планета, която събужда голям интерес у учени, астронавти и астрономи. Извън научната фантастика са стартирани различни мисии за разследване на възможността за обитаване на тази планета в бъдеще. Има няколко космически мисии, отправени към Марс като Mars Odyssey през 2001 г., Mars Exploration Rovers през 2003 и Mars Reconnaisance Orbiter през 2005. През 2020 г. НАСА изпълнява мисията „Марс 2020“, като в момента марсоходът е на път за Марс и се планира да кацне на 18 февруари 2021 г. на повърхността на „червената планета“. Източник: Дойче Веле, БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Индонезийският вулкан Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога

  • 30 Апр 2024
  • 76
Вулканът Руанг в източната част на Индонезия изригна отново снощи, озарявайки небето и изхвърляйки лава, което накара властите да повишат степента на тревога и да затворят околните летища, предаде Ройтерс. Националният Център по вулканология и справяне с последиците от геологически опасности и издаде най-висока степен на предупреждение след изригването в ранните сутрешни часове. Местните жители са призовани да не приближават вулкана. Местните спешни служби публикуваха видеоматериали, в които се виждат мълнии над кратера, червени облаци лава и скали, изхвърляни от въздуха и падащи около острова. Агенцията призова жителите в радиус от шест километра незабавно да се евакуират, предупреждавайки за по-нататъшни „експлозивни изригвания“. Изригването съвпада със засилване на сеизмичната активност около вулкана. По-рано този месец изригванията на Руанг накараха стотици души да се евакуират, а летището на областния център Манадо да затвори врати. Някои околни домове бяха повредени. Властите сега отново затвориха летището в Манадо, позовавайки се на възможното разпространение на вулканична пепел. Остров Руанг, който е на около 100 км от Манадо, е дом на повече от 800 жители, повечето от които бяха евакуирани след последните изригвания. Индонезия се намира в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, зона с висока сеизмична активност, където се срещат множество тектонични плочи. /БТА/

ДУХОВИТАТА КОМЕДИЯ „СЪКРОВИЩЕТО НА СИЛВЕСТЪР“ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА ПРЕМИЕРНО В НХК НА 9 МАЙ

  • 30 Апр 2024
  • 85
Близо 2 часа истинско зававление ви очакват с духовитата комедия „Съкровището на Силвестър . Бургаската премиера на пиесата, чийто автор е Анжел Вагенщайн, а режисьор Асен Блатечки ще бъде на 9 май, от 19.00 часа, в Културен дом НХК.

Засадиха 2400 фиданки смърч в пострадала от буря гора край Доспат

  • 30 Апр 2024
  • 96
Служители на Южноцентрално държавно предприятие залесиха 2 400 фиданки обикновен смърч на 6 дка площ в местността „Омана“, землището на Доспат.

Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир

  • 30 Апр 2024
  • 115
Благотворителен футболен турнир Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир между училищата : НЕГ”Гьоте”, АЕГ “Гео Милев”, ППМГ “Акад. Никола Обрешков” и ПГКПИ.

ОТЛИЧИХА АНАЕРОБНАТА ИНСТАЛАЦИЯ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА БИЗНЕСА

  • 30 Апр 2024
  • 106
Анаеробната инсталация за преработка на биоразградими отпадъци бе отличена в сектор „Награди за принос в развитието на бизнеса в региона“, категория „Предприятие“ в третото издание на BURGAS BUSINESS AWARDS BURGAS.