На 24 септември 1501г. е роден Джироламо Кардано - ученият, дал на света кардановия вал

  • 24 Сеп 2020
Името на този италиански математик, философ и лекар от XVI век е известно днес на всеки автомобилист. Но не всеки шофьор знае, че същият Кардано първи въвежда един нов тип числа, които сто години по-късно Декарт ще нарече имагинерни. Същият Кардано обогатява математиката като пръв публикува решенията на уравнения от трета и четвърта степен. Джироламо Кардано се ражда като извънбрачен син на Фацио Кардано, юрист, математик и приятел на Леонардо да Винчи. Джироламо бил ексцентричен и конфликтен, като навсякъде лесно си печелел врагове. Нееднократно се е опитвал да постъпи като преподавател в Колежа по медицина в Милано, но не го допускали заради лошата му репутация и извънбрачен произход. Въпреки това, той е първият, описал болестта коремен тиф и бил високо ценен от пациентите си, сред които мнозина били знатни особи. Кардано заработвал допълнително като изготвял астрологични алманаси и хороскопи. За изготвянето и публикуването на хороскопа на Исус Христос през 1570 е обвинен в ерес, прекарва няколко месеца в затвора и е бил принуден да отиде в Рим, за да поиска прошка за греховете си от папата. Според легендата, Кардано предсказва и деня на смъртта си и за да подкрепи своята прогнози, се е самоубил. Всъщност е сбъркал с 3 години. Като истински учен-енциклопедист от Ренесанса Кардано се занимава не само с медицината, а и дава своя принос в много области на науката. Той първи в Европа (изключваме арабските математици) е започнал използва отрицателни корени на уравненията. Неговото име носи формулата на Кардано за намиране на корените на едно непълно кубично уравнение от вида: x3 + ax + b = 0. Всъщност, Кардано можел да решава кубични уравнения от три типа: x3+b=ax, x3=ax+b и x3+ax=b, където a, b са положителни числа. Тези уравнения се считали за различни, зашото отрицателните коефициенти по времето на Кардано практически не се използвали. Кардано не е открил този алгоритъм и даже не се и опитвал да си го приписва. В своя трактат "Великото изкуство" (Ars magna) той си признал, че е научил формулата от Николо Тарталия, на когото обещал да я запази в тайна, но не удържал на думата си и я публикувал в трактата си. Ето как се оправдава в своя трактат: Получавайки решението на Тарталия и търсейки доказателство за него, аз стигнах до заключението, че тук може да се направят още много други неща. Преследван от тази мисъл и с нарастваща вяра, аз открих тези други неща, отчасти сам, отчасти с помощта на Лодовико Ферари, някога мой ученик. Но все пак името на Кардано завинаги е свързано с карданния вал. Разказва се, че когато през 1541 испанският крал Карл V триумфално влиза в покорения Милано, ректорът на колегията на лекарите Кардано бил поканен да премине заедно с кралската карета. Благодарният Кардано в отговор на жеста се погрижил за комфорта на императора. Той предложи да снабди каретата с окачване от два свързани помежду си вала. Така се ражда известната карданова предавка.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 459
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 427
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 431
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 712
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 682
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.