« юни 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Румен Белчев и Михаил Вешим: Винаги има повод човек да се усмихва

За тъжния смях или оксиморонно за хумора

Те не спират да се шегуват /вестник „Стършел“ навърши 70 години/. Какво ли не се случи през това време – и в културно-исторически, и в политически план, но те успяват да уловят най-тънката нишка на смешното в не толкова смешното ни ежедневие и да направят от него блестящ фейлетон.
Защото са майстори. Защото гледат на света ведро и с усмивка.
И в нашия разговор се шегуват. Макар хуморът им да е малко тъжен. Но все пак се усмихват и вярват, че винаги ще има поводи за усмивка и оптимизъм.
Днес на гости са ни редакторите на вестник „Стършел“. Разговарям с двама от тях – с малко тъжния Румен Белчев /който е в тръпно очакване да дойде топлото време, за да отвори врати Бирената партия, която за разлика от другите партии е сезонна/ и с малко по-големия оптимист Михаил Вешим, оксиморонно, по вешимски, тъжно-весело гледащ на света.

Роза МАКСИМОВА
Снимка: Николай НЕДЕВ

- Кои са плюсовете и минусите в работата ви?

Румен Белчев: Плюсът като си положил сизифовска работа, страшно приятно е след излизането на вестника да се обади човек и да каже: „Много хубаво си го написал“. Минусът е, че понякога имам чувството, че пресипвам от пусто в празно. Ние си говорим, казваме своето съгласие или несъгласие, никой не ни обръща внимание. Но това не е само за нас, това си е общо за пресата. На пресата вече никой не й обръща внимание и никой не й вярва.
Михаил Вешим: Плюсовете са, че работим с усмивка, че всеки ден като отиваме на работа, има някакъв повод да се усмихва човек. Понякога си мисля, че съм щастливец, дето съм си избрал тази работа, ама той и Алеко го казва това, че е щастливец. Той за друго де, ама наистина хората, които се занимават с хумор, по някакъв начин са с една идея по-усмихнати. То е и професионална деформация. А какви са минусите? Има минуси. Пак има професионална деформация. Как ги усещам аз минусите – че по някой път човек гледа на другите хора като на обекти, от които може да изкара един фейлетон. И не само на ситуациите в живота – ние сме научени като хумористи и опитът ни е научил да гледаме всичко с окото на сатирика. Но по някой път това пречи на отношенията с хората. По някой път се държа сатирично и с жена си, което тя не харесва /смее се/.

- Има ли моменти, когато вдъхновението или чувството ви за хумор ви напуска?

Р.Б.: Има. Всеки понеделник, когато трябва да си пиша текста за „Стършел“, изведнъж си задавам въпроса: „Защо правя това?“. Ето сега, в утрешния брой съм написал как ЧЕЗ се опитват да ни манипулират с предложенията. Защо ние се тормозим с това? Някаква Гинка си го купи, някой Гинчо ще си го получи от нея, а ние ще си получаваме сметките и за да не ни спрат тока, ще трябва да си ги плащаме.
М.В.: Има такива моменти, разбира се. Ние не сме някакви машини, и ние като другите хора имаме и тъжни моменти, има и тъжни събития в нашия живот, но все пак сме научени да гледаме на живота откъм смешната страна. Най-общо казано, има два възгледа върху живота: единият – оптимистичният, другият – песимистичният. Има нюанси, разбира се, но най-общо казано е така. Ние гледаме от оптимистичната страна.

- Вие всички имате издадени книги с разкази, фейлетони, романи. Кое е по-лесно – да осмиваш дребните ежедневни случки във вестника, или да ги разгърнеш в обемиста творба?

Р.Б.: Честно казано, аз съм писал само една голяма книга – това е „Историята на Сатиричния театър“. Беше изключително приятно с тези великани на българския театър да работя, да говоря, да влизам в техните истории, но от това пострада другата ми работа, защото човек за да влезе в морето, трябва да излезе от локвата.
М.В.: Различни неща са, защото има хрумвания, има сюжетчета, които са за фейлетон, които просто не носят повече в себе си и с един фейлетон ти го пишеш и забравяш. А има друг вид истории, които в момента, в който ги напишеш на фейлетон, разбираш, че това става за разказ. Като го напишеш като разказ, си викаш: „Това не става ли за една радиопиеса?“. Като го направиш на радиопиеса си мислиш дали не става за друга пиеса или пък за роман, или пък за сценарий. Има такива истории. И аз неведнъж съм го правил това. Например пиесата на Станислав Стратиев „Сако от велур“ е била фейлетон във вестник „Стършел“ първоначално. Така е с моя роман „Английският съсед“, който първо беше фейлетон.

- От всичко ли става смешка?

Р.Б.: Да, разбира се, абсолютно от всичко, с изключение на смъртта.
М.В.: Става, да. Може би не бих се шегувал с някакви човешки недостатъци или недъзи. Това не е моят тип хумор.

- Когато не ви е смешно, как се справяте?

Р.Б.: Сложете червена точка! Две бири! /смее се/
М.В.: Щипя се /смее се/. Гъделичкам се. Чакам да ми стане смешно.

- Творите от много години. Някой осъждал ли ви е за нещо, което е сметнал за обидно?

Р.Б.: Не. То това е най-обидното, че никой не се обажда, за да каже: „Вие еди-какво си направихте“. Преди 89-а година имаше няколко опита – и с мен, и с колегите. Пробваха се малко да ни уволняват, но не им се получи. Тогавашният главен редактор Христо Пелитев си защитаваше хората свирепо. Сега наистина е много обидно.
М.В.: Не, до дела не се е стигало. Иначе е имало недоволни, имало е опровержения, имало е даже закани, че ще ме набият, но това си е част от занаята. До съд не сме стигали.

- Случвало ли ви се е в професията да направите компромис със себе си?

Р.Б.: Не, имало е случаи, когато не ми се е получавало, но да седна и да се занимавам с тема, която някой да ми каже – не.
М.В.: Да, случвало ми се е. То беше нужно. И тогава за успокоение на съвестта човек си вика: „Дай да разделим компромисите на малки и големи“. Тоест малки можеш да правиш, ама да не правим големи с нещата, които пиша. Примерно, събират ни всички в редакцията на „Стършел“ да ни четат книгата на Леонид Брежнев „Малката земя“. Аз не мога, аз съм на 22 години, имам среща с момиче, а те ме задържат в редакцията. Викам на един колега: „Аз ще се чупя“. А той: „Момичета се намират, а тук - внимавай“. И седим – аз съвсем млад, още съм никакъв в редакцията, но там седят и големите сатирици на България – Петър Незнакомов, Мирон Иванов, карикатуристи и слушат „Малката земя“ от Брежнев. Карикатуристите си драскат, Мирон Иванов скучае, ама никой не смее да каже нещо. Това са малки компромиси, но с нещата, които пиша, съм гледал да не си кривя душата.

- Във всяка една дейност има преломни моменти. Кой беше вашият преломен момент?

Р.Б.: Когато взех втория си кредит /смее се/.
М.В.: Това е като дойде свободата на словото. Преди това много се чудех какво да пиша. Колебаех се. То това е най-лошото. Не е цензурата, която са ти наложили – в „Стършел“ един фейлетон се подписваше от пет човека, преди да излезе. Затова вътрешната цензура ме стягаше най-много. Много неща в България се промениха за 30 години и аз много харесвам това – за мен най-важното е, че мога да пиша свободно и мога да пътувам свободно. Не искам повече. Не искам държавата да ми плаща. Аз съм работил във вестник, в който държавата плащаше, за да я обичам. Аз не искам това. Защото който ти плаща, иска да го обичаш.

- Кое ви помага в живота, кое ви пречи?

Р.Б.: Помага ми това, че аз имам наследен лек характер. Все пак аз съм морско чадо – роден съм в Бургас, баба ми имаше къща на "Юрий Венелин". За разлика от балканците, които са мрачни хора, а софиянци са нервни, ние, хората от морето, сме спокойни, макар и малко пияници.
М.В.: Помага ми моят характер, помага ми и това, че имам някаква фамилна наследственост /ама това ми и пречи, аз затова съм си сменил името/. Пречи ми, защото по някакъв начин ме свързват с моя родител. Винаги съм гледал да сме различни.

- Формулирайте вашето отношение към живота в едно изречение.

Р.Б.: Нямам толкова време /смее се/.
М.В.: Това е нещо като мой девиз, който изпълнявам: Бъди естествен, но не като естествен гьон. Желая на „Компас“ да сочи винаги вярната посока!

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

0 #14 Joesph 08-05-2019 23:40
Hаving read this I believed it waѕ extremely іnformativе.

I appreciate you spending some time andd effort
too ρut this hort article together. I once aɡain find myself personally
sρending a lott օf time both reading and commenting. But so what, it was still wortһ it!


My web-site: kunjungi situs ini: http://www.kathiesquiltshoppe.com
Отговор
0 #13 Kenton 20-12-2018 06:47
This applies both for Traditional and Arcade modes.


Feel free to visit my webpage; gamesyoushouldplay.tumblr: https://gamesyoushouldplay.tumblr.com/
Отговор
0 #12 Wilson 20-12-2018 01:30
Hello, I enjoy reading all of your article post. I wanted to write a little comment to support you.


Feel free to visit my webpage; countertop convection oven judge: https://Countertopconvectionovenjudge.com/things-to-consider-when-buying-a-countertop-convection-oven/
Отговор
0 #11 Annabelle 28-11-2018 18:38
Thank you for the good writeup. It if truth be told was once a leisure
account it. Look advanced to more delivered agreeable from you!
However, how can we communicate?

Feel free to visit my blog; fish finder for kayak: https://fishfindersreview.wordpress.com/
Отговор
0 #10 Lawanna 27-11-2018 19:07
I've been browsing online more than three hours today, yet I never found any
interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
In my view, if all web owners and bloggers made good content as
you did, the internet will be a lot more useful than ever
before.

my homepage: best fish finder: https://fishfindersreview.wordpress.com/
Отговор
0 #9 Rosaura 24-11-2018 20:12
Quality articles or reviews is the key to interest the
users to pay a visit the site, that's what this site is providing.my web blog :: portable fish finder: https://fishfindersreview.wordpress.com/
Отговор
0 #8 Elouise 23-11-2018 18:31
What's up, all the time i used to check weblog posts here early in the dawn, since
i enjoy to learn more and more.

Look into my blog post ... fish finder reviews: https://fishfindersreview.wordpress.com/
Отговор
0 #7 Edison 19-11-2018 22:01
Hi there! I understand this is kind of off-topic however I needed to ask.
Does operating a well-established blog such as
yours take a lot of work? I am brand new to blogging but I do write in my journal
everyday. I'd like to start a blog so I can share my
experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips
for brand new aspiring bloggers. Thankyou!


my weblog; shopping online: https://www.pinterest.com/pin/361976888798107998/
Отговор
0 #6 Roosevelt 18-10-2018 18:42
Hello. I see that you don't update your site too
often. I know that writing content is boring and time
consuming. But did you know that there is a tool that allows you to create
new articles using existing content (from article directories or
other pages from your niche)? And it does it very well. The new articles
are unique and pass the copyscape test. Search in google and try: miftolo's tools

Review my page: NannieJuicy: https://MarieBad.wix.com
Отговор
0 #5 Bebe 08-09-2018 14:08
Fοrr newest news ʏoս have to pay a visit the web and
on thһе web I found tսis site as a finest ѕite for
latest updates.

Look at my webb blog :: dansk schweizerkniv (schweizerknive.carbonmade.com: https://schweizerknive.carbonmade.com/about)
Отговор
0 #4 Ivey 04-09-2018 08:47
Hi. I see that you don't update your website too often. I
know that writing posts is time consuming and boring. But did you know that there is a tool that allows you to create new posts using
existing content (from article directories or other pages
from your niche)? And it does it very well. The new posts are
high quality and pass the copyscape test. Search in google
and try: miftolo's tools

My web-site ... OdetteJuicy: https://VirginiaBad.wix.com
Отговор
0 #3 Lily 03-09-2018 17:33
Fɑntastic goods from yߋu, man. I have
understand your stuff previous to and you are just
extremely magnificent. I actually like what you have aсquired here,
certainly like ѡhat you're stating and the wayy in ѡһich you say it.Youu
make iit enjoyable andd you still ccare for ttο keep it
wiѕe. I cant wɑit too гead mucһ more from you.
This is actually а tremendous website.

Here is my blog victorinox swiss army knives clasѕic 58mm: https://Lommeknive.Skoleblogs.dk/back-to-basics-schweizerkniv/
Отговор
0 #2 Antwan 01-09-2018 21:05
This іs the perfect webpage for everyone who hopes to find ᧐ut about thіs topic.
You realize a whoⅼe lot its almost tough to argue
with you (not tat I personally woud wаnt to…ΗaHa).
You certainly put a ƅrand new spin on a topic that's been written about foг decades.
Excellent stuff,just great!

Feel free to surf to my webρaցe :: Colⅼectors Item
(www.nyttigbras.dk: https://www.nyttigbras.dk/victorinox-ambassador-74mm-mother-of-pearl-rare)
Отговор
0 #1 Seth 31-08-2018 15:03
Helⅼo! I know this iss kіnd оf off topic but I waas wonddering which
blog platform are үou usіng for this website? I'm getting tired of Wofdpress because I've had
issues with hackers and I'm loοkіng at options for anothеr plɑtform.

I would Ƅe ɡreat if you could point me in the dіrection of a good platform.


my websіte ... poⅽket
kniνes near me: https://Schweizerknive.Carbonmade.com/about
Отговор

Най-четени

Европейският съд отне трите черни ленти на Adidas

  • 19 Юни 2019
  • 50
Германската компания за спортно облекло и оборудване Adidas няма да може да използва като защитена марка в ЕС трите черни ленти. Това реши Общият съд на ЕС, отсъждайки в полза на европейското бюро за интелектуална собственост, което отказа да патентова символа на компанията.

Кабелни оператори: Акцията на ГДБОП бе с цел да ни унищожат

  • 19 Юни 2019
  • 51
Протест на националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" се проведе днес пред Министерски съвет.

Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка

  • 19 Юни 2019
  • 43
Изпълнителният директор на "Национална електрическа компания" ЕАД Петър Илиев депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния холдинг. В съобщението не се съобщават мотивите на подадената оставка.

Георги Георгиев: Поезията трябва да бъде истинска и да има свой почерк

  • 19 Юни 2019
  • 200
Да не допускаш безцветност във вселената си

Според прогнозата на ООН българите ще се стопят до 3,6 млн. души в края на века

  • 18 Юни 2019
  • 180
Населението на България никога няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН. В най-добрия сценарий в края на века в страната ще има 5.5 млн. души.