Оригиналите на Търновската и Сребърната конституция в Бургас от 3 до 8 май

По инициатива и покана на Община Бургас, от 3 до 8 май в нашия град ще гостуват оригиналите на Търновската и Сребърната конституция. Те ще бъдат изложени в Културен център "Морско казино", където всеки ще може да ги види при вход свободен. Двата безценни документа ще са част от по-голяма изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция, които се навършват днес, 16 април 2019 г. Тя ще включва още експонати от Националния литературен музей, както и спомени за бургаската следа в Учредителното събрание, предоставени от местния държавен архив. На 3 май двете реликви ще бъдат посрещнати в Бургас с военни почести. На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият ни основен закон, възродил България за нов политически живот след петвековното иго, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е написана в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа. С промените в основния закон, приети на 9 юли 1911 г., е издадена "Сребърната конституция", наричана така, защото нейната корица е изработена от ковано сребро с позлата. В нея има изменения, насочени към разширяване правата на правителството и на държавния глава, който официално получава титлата "цар на българите", като израз на стремежа към национално единение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 409
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 380
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 385
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 668
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 637
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.