За Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Роза МАКСИМОВА

Един македонски поет ни разказва живота в стихове. Много от тези стихове са вдъхновени от Бургас, от морето и неговите истории, от онзи малък остров, „сърце-остров“, който „повиква червената русалка на моята кръв“. Бургас, морето и онзи мост, „с единия край в безкрая“ някак си оксиморонно оживяват в стиховете на Борче Панов по време на гостуването му в романтичния град на залива, в рамките на майския фестивал „Свято слово“ – ежегодна международна писателска среща на славянски творци, на скъпи приятели, вдъхновени от живота.
Поезията на Борче Панов е чиста и светла, жива и мъдра. Всяко негово стихотворение е минало през душата му, всяко стихотворение е пречистваща молитва за доброта. „Фотостихеза“ е книга за Смисъла, за местата и миговете, когато авторът е бил щастлив и окрилен.
За щастието да четем и съпреживяваме тази книга голяма заслуга имат Наталия Недялкова с нейния блестящ превод на стиховете на Борче Панов, на редакторката Роза Боянова и естествено, на Петя Станева и Денчо Михов, собственици на издателство „Либра Скорп“, което винаги ни радва с чудесно оформени книги. А илюстрациите на македонския художник Доне Милјановски допълват удоволствието на читателите, които ще се потопят в красотата и духа на тази проникновена книга.
„Вертикалната книга“ на Борче Панов ни кара да се вълнуваме, да мечтаем, „да се изкачваме без стълби и криле“, да разберем, че „има и сълзи на радост“, че

истинските приятели
или те държат за ръката, да не паднеш
или те пускат, да летиш.

Книга-смисъл, книга-път, книга-знак. Книга, която ни кара да се повдигнем на пръсти, за да видим отвъд самите нас, през играчките на Бог и онази ръка, „която ни подарява време“. И настръхваме от тези житейски разкази, от този стих, който

повдига своите стари корени
и всички злини от земята и времето
вади на слънце,
а словото
пак се разлиства с фотосинтезата на надеждата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Откриват сезона в Слънчев бряг

  • 25 Май 2019
  • 87
От началото на седмицата дежурни спасители обхождат ивицата и гарантират безопасност по плажовете на най-големия курортен комплекс Слънчев бряг

Официално: „Нефтохимик” е отново при професионалистите

  • 25 Май 2019
  • 75
След едногодишна пауза Нефтохимик се завръща при професионалистите.

Дните на Корея в Бургас завършват с концерт на „uAngel Voicе“ и „Фортисимо“ на 26 май в Летния театър

  • 23 Май 2019
  • 170
Корейската класическа вокална група "uAngel Voicе" и вокален ансамбъл "Фортисимо" ще пеят заедно на 26 май от 18:00 часа на сцената на Летния театър.

Експерт: Май месец е пикът на активност на кърлежите

  • 23 Май 2019
  • 193
Детето с намерени 50 кърлежа на главата всъщност е нападнато от бебешката форма на кърлежите - ларвите. Те са с големина около 1 мм и са бели. Очевидно детето е попаднало на т.нар. гнездо, т.е. там, където са били снесени яйцата и са се излюпили ларвите.

Дъжд и гръмотевици до неделя, жега от понеделник

  • 23 Май 2019
  • 203
Днес ще има купеста облачност, по-значителна в южната половина на страната и в следобедните часове. Там и вероятността за краткотрайни превалявания с гръмотевици е по-голяма. В Дунавската равнина до края на деня ще остане почти без валежи.