За Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Борче Панов и неговата „вертикална книга“

Роза МАКСИМОВА

Един македонски поет ни разказва живота в стихове. Много от тези стихове са вдъхновени от Бургас, от морето и неговите истории, от онзи малък остров, „сърце-остров“, който „повиква червената русалка на моята кръв“. Бургас, морето и онзи мост, „с единия край в безкрая“ някак си оксиморонно оживяват в стиховете на Борче Панов по време на гостуването му в романтичния град на залива, в рамките на майския фестивал „Свято слово“ – ежегодна международна писателска среща на славянски творци, на скъпи приятели, вдъхновени от живота.
Поезията на Борче Панов е чиста и светла, жива и мъдра. Всяко негово стихотворение е минало през душата му, всяко стихотворение е пречистваща молитва за доброта. „Фотостихеза“ е книга за Смисъла, за местата и миговете, когато авторът е бил щастлив и окрилен.
За щастието да четем и съпреживяваме тази книга голяма заслуга имат Наталия Недялкова с нейния блестящ превод на стиховете на Борче Панов, на редакторката Роза Боянова и естествено, на Петя Станева и Денчо Михов, собственици на издателство „Либра Скорп“, което винаги ни радва с чудесно оформени книги. А илюстрациите на македонския художник Доне Милјановски допълват удоволствието на читателите, които ще се потопят в красотата и духа на тази проникновена книга.
„Вертикалната книга“ на Борче Панов ни кара да се вълнуваме, да мечтаем, „да се изкачваме без стълби и криле“, да разберем, че „има и сълзи на радост“, че

истинските приятели
или те държат за ръката, да не паднеш
или те пускат, да летиш.

Книга-смисъл, книга-път, книга-знак. Книга, която ни кара да се повдигнем на пръсти, за да видим отвъд самите нас, през играчките на Бог и онази ръка, „която ни подарява време“. И настръхваме от тези житейски разкази, от този стих, който

повдига своите стари корени
и всички злини от земята и времето
вади на слънце,
а словото
пак се разлиства с фотосинтезата на надеждата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургаско училище получи Печата на цар Симеон Велики

  • 20 Мар 2019
  • 78
Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на директора на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ почетен знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики“

ЕС глоби Гугъл с 1.49 млрд. евро

  • 20 Мар 2019
  • 75
Гугъл бе глобен с 1.49 милиарда долара от ЕС за блокиране на рекламите на свои конкуренти в търсачката си, съобщи Би Би Си. Това е третата глоба на ЕС за гиганта в последните две години.

Казахстан прекръсти столицата си на оттеглилия се Нурсултан Назарбаев

  • 20 Мар 2019
  • 82
На съвместно заседание на двете камари днес парламентът на Казахстан прие закон за преименуване на държавната столица Астана на Нурсултан в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, предаде ТАСС.

Съдът в Хага увеличи присъдата на Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор

  • 20 Мар 2019
  • 76
Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на първия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА.

Отлично представяне на фехтовалните клубове от ФА „В. Етрополски“

  • 20 Мар 2019
  • 75
Бургаският „Корсар” достойно представи морския град и Фехтовална академия „Васил Етрополски” на провелото се в Пловдив Държавно първенство по фехтовка за деца до 11 и 13 години.