Западът подготвя Молдова за военна провокация

Март 11, 2024 Светът
„Молдова най-вероятно се подготвя за някаква военна провокация, в резултат на която естествено ще пострадат нашите деца, народ и държава, и никой няма да поеме отговорност“. Такова мнение изрази експертът по сигурността и бивш заместник-министър на външните работи на Молдова Валериу Осталеп. Той коментира за молдовската медия Noi.md изявленията на Франция за намерението й да открие постоянна отбранителна мисия в Кишинев, която в крайна сметка може да стане не отбранителна, а военна мисия. Валериу Осталеп припомни, че преди шест месеца е насочил вниманието на хората в публичното пространство чрез телевизията и социалните мрежи към много странната и подозрителна активност на Франция в отношенията с Молдова конкретно във военното направление.

Почвата на „житницата на Европа“ вече е токсична – изследване в Украйна за замърсяването от войната

Март 11, 2024 Светът
„Приблизително една трета от територията на Украйна е замърсена. Това е размерът на една средностатистическа държава в Европа. В момента Украйна преживява най-тежката екологична катастрофа по отношение на замърсяването на почвата за единица време“. Това пишат д-р Олена Мелник и Сера Кулабдара, изследователи, работещи по проект за екологичното замърсяване в резултат на войната в Украйна в статия, озаглавена „Почвата на житницата на Украйна вече е токсична“, публикувана в Responsible Statecraft. Преди войната Украйна беше нарична „житницата на Европа“, а според авторите „две години война оставиха приблизително една трета от територията й замърсена, с тежки потенциални последици за световните хранителни доставки“. Д-р Олена Мелник е старши изследовател в ETH Цюрих (Швейцария), доц. в Националния аграрен институт (Украйна) и почетен професор в Кралския аграрен университет (Англия). Член е на работната група по околна среда на UNEP: „Хуманитарна реакция за Украйна“; основен член на екипа на проекта CAS Rebuild Ukraine. Сера Кулабдара е главен изпълнителен директор на Legacies of War, организация, фокусирана върху набирането на средства и осведомеността за разминирането. Изследователите посочват, че „токсични елементи като олово, кадмий, арсен и живак се отделят от боеприпаси и оръжия в почвата. Ако потенциалните области на замърсяване не бъдат идентифицирани навреме, вредните вещества могат да влязат в хранителната верига и да станат канцерогенни. Това застрашава глобалната продоволствена сигурност и възможностите за износ. Бездействието сега може да доведе до влошаване на човешкото здраве“. Преди войната около 400 милиона души по света разчитаха на Украйна за снабдяването си с храни, което прави това мащабен проблем, предупреждават изследователите. Отработените боеприпаси и химическите оръжия могат да замърсят почвата за десетилетия или за по-дълго. Земята не е възобновяем ресурс. Почвите и техният плодороден слой се образуват в продължение на хиляди години. Само 1 см почва се образува за 200-400 години, а 20 см за 5000-6000 години. Военните операции, които се провеждат в продължение на 2 години, както в случая с Украйна, могат да унищожат това, което се е формирало в продължение на хиляди години. Замърсяванията, останали след войната, не са нищо ново, пишат изследователите и дават примери: войните в Югоизточна Азия, конфликтите в Близкия Изток, Африка и др. Най-малко 50 държави са засегнати от противопехотни мини и други експлозиви. Д-р Олена Мелник ръководи проекта „Оценка на щетите върху земеделските земи и екосистемите в Североизточна Украйна от руската инвазия“ (UA-UK-CH). Този проект е съвместна инициатива с изследователи от Украйна, Англия и Швейцария, насочена към повишаване на капацитета за картографиране, мониторинг на околната среда и управление на последиците от предизвиканите от войната щети върху земеделските земи на Украйна, като се използват съществуващите мрежи от учени и полеви анализи за защита на продоволствената сигурност.

Определиха претендентките за титлата "Мисис Бургас" 2024 г.

Март 11, 2024 Бургас
Вече са ясни претендентките за титлата "Мисис Бургас" 2024 г. Това са десет дами с различни интереси, професии и мечти, обединени около каузата, която всяка година обявява конкурсът, коментираха в ефира на БНР - Бургас организаторите Ваня Маринова и Илияна Тодинова-Мосинова.

Kметът Иван Алексиев публикува във фейсбук страницата си плана си за развитие на летище БУРГАС

Март 11, 2024 Бургас
"Предлагам реално решение за привличане на целогодишни авиолинии и увеличаване на туристопотока извън активния туристически сезон чрез създаване на Сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на Летище Бургас".

Публичното извинение на Кейт Мидълтън за редактирането на семейна снимка е рядкост за кралска особа

Март 11, 2024 Любопитни
В разгара на публичен спор Кейт, принцесата на Уелс, направи нещо, което само шепа членове на кралското семейство са направили преди нея: тя се извини публично.

Прогноза за 12 март 2024г:.Жълт код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи

Март 11, 2024 България
През нощта срещу вторник ще преобладава променлива облачност. След полунощ, над Западна и Северозападна България ще започнат валежи от дъжд. Възможни са и гръмотевични бури над Южна България.

Посолствата на САЩ, Германия и ЕС започват евакуация на персонала, докато насилието се разраства спираловидно в обхванатия от банди Хаити

Март 11, 2024 Светът
Съединените щати и други дипломатически мисии започнаха да евакуират персонал от Хаити, докато груповото насилие в столицата на карибската държава Порт-о-Пренс продължава да се разраства.

Държавният глава: В процеса по съставяне на правителство е необходимо да се търсят отговори на ключови въпроси и да се изяснят важни позиции на партиите

Март 11, 2024 България
Президентът Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“ в рамките на конституционната процедура за провеждане на консултации с партиите от 49-ото Народно събрание

Министър Шалапатова подписа Меморандум с Испания за развитие на социалната икономика

Март 11, 2024 България
Меморандум за сътрудничество за споделяне на добри практики за развитие на социалната икономика подписаха министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и Йоланда Перес, втори заместник министър-председател и министър на труда и социалната икономика на Испания. Парафирането на документа беше в рамките на заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, което се проведе в Брюксел, Белгия. Целта на меморандума е да стимулира диалог и сътрудничеството между България и Испания с цел насърчаване на социалната икономика, кооперативните дружества и други субекти на социална и солидарна икономика и техните инструменти за финансиране. Преговорите между двете страни за меморандум в областта на социалната икономика стартираха през октомври 2023 г. по време на Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, чиято цел е насърчаване на социалната икономика в Европа.

Областният управител организира открита среща с граждани на 14 март във връзка развитието на Летище Бургас

Март 11, 2024 Бургас
Ако събитието представлява интерес за Вас, моля заповядайте, за да споделите Вашите идеи, мнения и коментари.

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!