Съдът потвърди ареста на водач, причинил смъртта на велосипедист

Бургаският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража“ на Владимир К., който блъсна и уби велосипедист в Приморско. Инцидентът е от 03.12.17г. на ул.“Трети Март“, непосредствено след кръстовището урегулирано със светофарна уредба в посока изхода от града. При управление на лек автомобил „Опел Омега“ около 12.20 ч. Владимир К. е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което допуснал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на движещия се по пътното платно велосипедист Евелин Д., като след деянието е избягал от местопроизшествието. Престъплението е наказуемо с лишаване от свобода от три до петнадесет години. Въззивният състав е намерил жалбата на Владимир К. за неоснователна, а обжалваното определение на Окръжен съд – Бургас за правилно и законосъобразно. Втората инстанция посочва, че до момента са събрани достатъчно доказателства и свидетелски показания, които обосновават извод за това, че Владимир К. е извършил престъплението, за което е привлечен под отговорност. Съдът счита, че е налице и реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление предвид многократните осъждания – общо за 12 умишлени престъпления, от които квалифицирани кражби, документна измама, противозаконно отнемане на МПС, и липсата на поправителен ефект от изтърпените наказания лишаване от свобода. Фактът, че обвиняемият е избягал от местопрестъплението е допълнителен аргумент за опасността от укриване от органите на правосъдието. Мярката за неотклонение“задържане под стража“ съответства на високата степен на лична опасност на обвиняемия, като системен извършител на престъпления, на високата степен на обществена опасност на деянието, на актуалността и завишения ръст на този вид тежки престъпления, състоящи се в отнемането на човешки живот на пътя при управление на МПС в нарушение на правилата за движение, е становището на въззивния състав. Взетата мярка за процесуална принуда е съответна и на обществения отзвук на престъплението и на негативния му ефект, изразил се в пораждането на страх у хората от подобни прояви на пътя, пише в определението на Апелативен съд – Бургас. Постановения съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 446
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 415
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 420
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 701
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 671
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.