Лекарите от УМБАЛ се включиха в националния протест

„Трябва да има респект от закона, не култ към грубата сила, чиито проявления за съжаление често виждаме в болниците. Повод за днешния протест е непредизвиканото и необяснимо насилие към лекар, който е изпълнил задълженията си перфектно. С протеста искаме да защитим правата на всички работещи в здравеопазването, защото физическата и вербалната агресия от пациенти са се превърнали в ежедневие”, каза зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев. Той призова отговорните институции за бързи реакции, за да може насилието, упражнено над медици, да се наказва бързо и сурово. Днес най-голямото лечебно заведение в Югоизточна България се включи в протеста, организиран от Българския лекарски съюз след безпрецедентното нападение над д-р Албена Гагова от столичната АГ болница „Шейново”. Целият медицински екип на УМБАЛ Бургас бе с лентички „Не на насилието”, а на всички входове на лечебното заведение стояха плакати със същия призив. „Разбираме, че пациентите и техните придружители често са изнервени, но агресията само ни пречи да им помогнем. Лекар, който е под стрес от физическа саморазправа, не може да е достатъчно ефективен”, заяви началникът на Спешно отделение д-р Лилия Линкова. През Спешното отделение преминават най-тежките случаи и там най-често емоциите на пациентите ескалират. В останалите отделения на болницата пък ежедневно са подложени на вербална агресия. „На предпоследното ми нощно дежурство се сблъсках с две напълно противоположни ситуации. В първия случай пациентка ни написа благодарствено писмо за грижите и вниманието, а при втория в Противошокова зала нахлу едър мъж с момиче на ръце. Той се засили към мен и преди да обясни какво се е случило, ми каза: „Ще Ви убия”. В първия момент се стъписах, а когато прегледах момичето се оказа, че има двусантиметрова рана на единия глезен”, сподели д-р Светослав Тодоров, който работи в Спешно отделение и едновременно с това специализира в Отделението по неврохирургия. Медиците са категорични, че искат да са защитени на работното си място, за да могат да изпълняват задълженията си пълноценно и без страх.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Продължава съвместната операция на МВР, Агенция „Митници” и НАП за противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница ​

  • 29 Апр 2024
  • 5
Над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб, са открити при митническа проверка в района на Дунав мост при Видин ​

Приключи специализираната полицeйска операция за контрол на скоростните режими на Roadpol

  • 29 Апр 2024
  • 18
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 40
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 43
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ НА КРЕАТИВНАТА ИНДУСТРИЯ - ФАРА

*Над 500 професионалисти от комуникационния бранш ще посетят морския град от 6 до 8 юни