ОСТАВАТ 4 ДНИ ДО НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА ЛЕГО РОБОТИКА В СВЕТА - FIRST LEGO LEAGUE В БУРГАС

Събитието, което се провежда в над 110 страни с милиони участници, ще се проведе тази събота, 20 април, в Бургаския свободен университет. Над 20 отбора с ученици от 10 до 16 години от 15 населени места в България ще премерят сили по правилата на световното състезание FIRST LEGO League Challenge. Бургаските участници са от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, а освен тях в надпреварата ще има състезатели още от Варна, Видин, Габрово, Добрич, Казанлък, Лом, Луковит, Ловеч, Пирдоп, Разград, Русе, Сандански, Шумен. В продължение на няколко месеца, под ръководството на своите ментори, те са се готвили усърдно за тази приятелска надпревара. Tемата тази година на състезанието е „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите ще отговорят на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които ще преминат с роботите си на сцената за „робот битки“. По време на подготовката си, те са изследвали професии и усвоявали нови знания и умения в редица творчески и иновативни сфери. Експертно жури от съдии и рефери ще има крайната дума за това кой отбор ще се класира за Европейското състезание в Бодьо, Норвегия, в средата на месец май. Освен състезанието, събитието включва и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите ще могат да разгледат различни щандове на най-големите школи по роботика. В тях ще могат да видят официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др. Водещи на робо надпреварата ще бъдат най-позитивните, усмихнати и влюбени родни инфлуенсъри - Арти и Криси. Събитието ще бъде напълно безплатно за всички посетители и любители на света на роботиката и технологиите. Фестивалът се организира от Центъра за творческо обучение в партньорство с Община Бургас и Бургаския свободен университет.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 190
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 178
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 190
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 187
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 172
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.