ЛОДКОСТОЯНКАТА В „КРАЙМОРИЕ“ ВЕЧЕ Е НАЙ-МОДЕРНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА АКОСТИРАНЕ В РЕГИОНА

Пристанът е оборудван с 4 зарядни станции за електрически лодки, които ще предоставят на техните собственици и капитани възможността за бързо и удобно зареждане на плавателните съдове. Две от станциите са монтирани на кея, а другите – до офис сградата на обекта. Новите зарядни станции превръщат лодкостоянката в квартал „Крайморие“ в своеобразен хъб за електрически лодки, които не замърсяват околната среда. Осигуряването на новите съоръжения е по проект на Община Бургас за подобряване на условията за рибарите и модернизация на кея. Проектът е финансиран със средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство и републиканския бюджет. В процеса на модернизация на лодкостоянката бяха монтирани соларни панели за топла вода за удобство на хората, които ползват и посещават кея. Чрез внедряването на иновативните технологии Община Бургас изпълнява своята политика за намаляването на въглеродните емисии в атмосферата като част от мерките за опазване на околната среда. След изграждането на лодкостоянката в „Крайморие“ бе осигурено и водолазно оборудване, предназначено за поддържане на подводните съоръжения и почистване на морското дъно от отпадъци. Пристанът разполага със специална кофа за автоматично захващане на плаващите отпадъци в неговата акватория. Осигурен бе и допълнителен понтон, чрез който се увеличи капацитетът на пристана за прием на плавателни съдове. Механизмът на понтона позволява той лесно да бъде преместван на различни места в обекта. Община Бургас реализира още няколко важни проекта, с които модернизира рибарското пристанище в „Сарафово“ и лодкостоянката при Ченгене скеле. За пристана в „Сарафово“ са осигурени 12 броя понтонни кейове с дължина 12 и ширина 2,5 метра. Чрез тях капацитетът на пристанището се увеличи с още 100 места за плавателни съдове. Закупени и монтирани са още 50 броя фингери и един пешеходен пасарел. Осигурен е верижен багер, който се използва за почистване на отпадъци и водорасли, както и радиостанции за комуникация при извършване на различни дейности. Лодкостоянката в Ченгене скеле е оборудвана с два нови понтона по 12 метра и 8 броя фингера. За нуждите и обслужването на дейността на кея е закупена 9-метрова лодка, телескопичен челен товарач с прикачен инвентар, пароструйка, водоструйка, специализирано машинно оборудване за ремонтна работилница, бензинов преносим генератор за аварийно електроподаване и 10 радиостанции.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 866
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 739
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 738
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 1017
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 988
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.