Две безплатни кинопрожекции ви очакват в Библиотеката на 13 януари

  * 18.30 ч., конферентна зала „Акад. Константин Петканов” „ФЛОРЕНТИНСКА НОЩ” - анимация - 38 минути - продуцент и художник Пенко Гелев, режисьор Сотир Гелев, композитор Румен Бояджиев-син. “Флорентинска нощ” е последната част от трилогия, която не е механично обединение на три филма. Това са три любовни истории, които се развиват в три епохи - в средата на 19 век, в края на същия век и в средата на 20 век, през около петдесет години. Сюжетите са вдъхновени от европейския романтизъм. Историята е необичайна за традицията на българското анимационно кино. Драматургията е построена върху фабула, на пръв поглед по-подходяща за игрално кино. Сценарият е вдъхновен от повестта на Хайнрих Хайне “Флорентински нощи”.   * 19.15 ч., конферентна зала „Акад. Константин Петканов” “С ВНИМАНИЕ КЪМ ДЕТАЙЛА” - документален филм - 78 минути - сценарист Момчил Николов, режисьор Деси Томбушева, оператор Здравко Ружов. Филм за един от пионерите на операторското майсторство в България. Георги Карайорданов въвежда в света на киното едни от най-прочутите днес филмови оператори в България, като Емил Христов, Иван Варимезов, Константин Занков, Емилия Стоева, Георги Николов, Калин Иванов, Красимир Андонов, Рали Ралчев. Техните разкази са своеобразно признание за таланта на учителя им и отдаване на заслужена почит към труда и личността му.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 291
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 274
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 288
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 295
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 245
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.