Бургас се включва в Европейската нощ на учените с екологично и технологично събитие

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, осъществявано с помощта на програма Хоризонт 2020. Основна му цел е да засили обществената осведоменост и интереса към науката и иновациите, да открои мястото и влиянието на науката в обществения живот и да привлече млади таланти към науката и кариерата на учения. През 2020 г. Европейската нощ на учените се провежда на 27 ноември - два месеца по-късно от обичайната дата в края на септември. Поради епидемичната обстановка, в страната събитията ще бъдат предимно онлайн и ще се излъчват свободно на 27 ноември от 14.00 ч. тук: http://shorturl.at/dCSU8 Организаторите в Бургас от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" са избрали два акцента в програмата - екология и информационни технологии. В първата част ще бъде представено събитието "Какво е да си еколог?" и защо това образователно и научно направление продължава да е толкова актуално. Във втората част ще бъдат представени и наградени най-атрактивните разработки от виртуалното състезание "Моят чатбот". В рамките на програмата ще се направи и кратко обобщение на всички събития, които предхождаха Европейската нощ на учените в Бургас - форум "Информационните и креативни технологии в помощ на туристическия сектор във време на КОВИД-19", "Ден на младия учен в БТУ", "Роботилница" и дейностите от проект УНИТе. Бургаският технически университет "Проф. д-р Асен Златаров" е член на консорциума от университети и изследователски институти, обединени в общ проект К-ТРИО 4. Традиционно той е в основата на организацията на Европейската нощ на учените в 6 български града - Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София и Стара Загора. Проектът предоставя на българските граждани възможност за участие в различни инициативи, като ги прави съпричастни към иновативни научни постижения и творчески таланти на учените.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Продължава съвместната операция на МВР, Агенция „Митници” и НАП за противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница ​

  • 29 Апр 2024
  • 2
Над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб, са открити при митническа проверка в района на Дунав мост при Видин ​

Приключи специализираната полицeйска операция за контрол на скоростните режими на Roadpol

  • 29 Апр 2024
  • 13
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 40
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 43
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ НА КРЕАТИВНАТА ИНДУСТРИЯ - ФАРА

*Над 500 професионалисти от комуникационния бранш ще посетят морския град от 6 до 8 юни