« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Археолози откриха в Приморско златно съкровище от времето на Александър Македонски

При провеждане на спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“ в землището на Община Приморско археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов - директор на Общинския исторически музей в града откриха изключително рядка находка – златно съкровище. Съкровището представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време. Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. То ще бъде представено на 25. 10. 2016 г. от 11 часа в сградата на Историческия музей в Приморско.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Кметство Ахелой организира доброволческа акция за почистване на града и морския бряг

  • 07 Май 2024
  • 7
Кметство Ахелой, съвместно с Община Поморие, организира двудневна доброволческа акция за почистване на града и морския бряг.

Недекларирана валута, укрита в таблото на товарен автомобил, е намерена при проверка на ГКПП-Калотина

  • 07 Май 2024
  • 23
Недекларирана валута е открита в кабината на товарен автомобил в хода на предприета проверка - част от общите действия срещу контрабандата, предприети от служители от ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови записи на химните на Република България и Европа

  • 07 Май 2024
  • 30
Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи на двата химна в края на април. Те ще бъдат качени на сайта на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безвъзмездно.

Младежи от ученически гвардейски отряди връчиха на държавния глава клетвените си обещания

  • 07 Май 2024
  • 29
Румен Радев приветства участници в ученически гвардейски отряди в президентската институция в Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. “Чернила“ до включването му в река Огоста, съобщи

  • 04 Май 2024
  • 434
Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. “Чернила“ до включването му в река Огоста, съобщи кметът Златко Живков.