Младежкото Червенокръстко движение в България навършва 95 години

На 14 октомври 2016 Българският младежки Червен кръст ще отбележи своя 95-и рожден ден. Мотото, под което ще се проведат редица мероприятия в цялата страна, е „95 години създаваме добро“. Началото е поставено още през далечната 1920 г., когато ръководството на Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решава да се създаде Младежки Червен кръст, като в отделните страни се създадат национални дружества. 1921 г. е рождена за Младежкия Червен кръст в света. Двадесет национални организации, между които и Българският младежки Червен кръст, полагат неговото начало. По всяко време, но особено при бедствия и войни, младежта се е притичвала бързо и безкористно на помощ. Идеите на Червения кръст за хуманизъм напълно отговарят на този естествен изблик на чистите младежки чувства и пориви. Младите хора търсят винаги нещо ново, за да отговорят правилно на болките на хората. Още през Сръбско – българската война българските ученици оставят училищните занятия и се притичат на помощ на освободеното си отечество. По време на Балканската война отново едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите - доброволци. Активното участие на българските младежи и девойки в дейността на Българския Червен кръст през тези две войни става причина ръководството да се замисли сериозно за създаването на младежко червенокръстко дружество. На базата на опита от войните се очертават основните насоки и задачи на Българския младежки Червен кръст. Първата по-мащабна акция, в която директорите включват учениците, е за събиране на помощи за гладуващите от Поволжието (1921 г.) и тя се увенчава с огромен успех. Мисията на БМЧК е да приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи, да работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията, уважението към различията и културното многообразие. Днес организацията наброява над 5 200 членове в цялата страна, които организират дейността си на клубен принцип. Младежите от БМЧК-Бургас ще отпразнуват своя 95-годишен юбилей с празненство, което ще се състои на 14 октомври, от 18:30ч. в зала 1 на МКЦ,Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 42
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 49
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина” на предварителните изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 79
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която е една от най-желаните.

БУРГАСКИ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ДНИТЕ ДО 6 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 87
През изминалия уикенд Бургас се превърна в истински водовъртеж от събития, в които се включиха стотици хора като участници и хиляди като публика.

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 83
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.