Стресът влияе на репродуктивността, българите се топят като народ

Българския народ драстично намалява, расте броя на хора с репродуктивни проблеми, а броят на разводите тази година се е увеличил с почти 11 000. "Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера.", коментира акушер- гинекологът Добринка Петрова. Тя съветва двойките, който искат да искат да имат дете да направят консултация, ако след година- година и половина опити няма резултат. "Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого", допълни психологът Мария Джонова в ефира на "България сутрин". Акушер- гинекологът Петрова е категорична по въпроса за вглъбяването на българките в мисълта да имат дете и как това ги кара да се изолират от околния свят. "Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по- често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот- алкохол, тесни панталони, цигари", допълни още Петрова. "Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността", коментира Джонова. Акушер- гинекологът Петрова, сподели, че се е срещала с хора, които имат по 12 инвитро опита, но и с таива, които са имали успех от първия път. Петрова анонсира компанията "Пожелай си", която подарява по две безплатни инвитро процудури на хора с репродуктивни проблеми. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ НА КРЕАТИВНАТА ИНДУСТРИЯ - ФАРА

*Над 500 професионалисти от комуникационния бранш ще посетят морския град от 6 до 8 юни

КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ Е СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ ДНИ

  • 29 Апр 2024
  • 8
В дните от 1 до 6 май в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ ви очакват празнично настроение и забавления.

БУРГАСКИТЕ МОМЧЕТА ОТ „DÉJÀ VU” ПРЕДСТАВЯТ ПЪРВИЯ СИ САМОСТОЯТЕЛЕН АЛБУМ „ПЪТ КЪМ ВЪРХА” НА 1 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 7
Броени дни преди да отпътуват за турнето си в Канада, успешните музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха".

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 89
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 87
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.