5 милиона чуждестранни туристи са посетили България

Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари - юли, като се отчита ръст от 7,2% процента спрямо същия период на миналата година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. "На фона на миналогодишния рекорд е изключително постижение и се движи в рамките на нашите прогнози за увеличение от 7 до 10 на сто", посочи още тя. И поясни, че най-големи нараствания има от водещите пазари. Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания ръстът се движи около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия. Освен това прогнозите са в периода от май до октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието, посочи министър Ангелкова. И поясни, че се очаква да се реализира нарастване от около 4,5-5 на сто спрямо миналата година. Мисля, че е добре и показва устойчивост, към която ние се стремим и работим усилено, коментира министърът. И посочи още, че с действията, които предприемаме по отношение на законодателството, за да улесним бизнеса, и рекламата ще допринесат именно за постигане на плавни ръстове всяка година. "Приходите от туризъм от януари до юни са 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г. Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна", коментира министърът. Ангелкова каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година. По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. КРОСС Снимка: Венелина Стоянова

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 30
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 40
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ НА КРЕАТИВНАТА ИНДУСТРИЯ - ФАРА

*Над 500 професионалисти от комуникационния бранш ще посетят морския град от 6 до 8 юни

КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ Е СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ ДНИ

  • 29 Апр 2024
  • 86
В дните от 1 до 6 май в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ ви очакват празнично настроение и забавления.

БУРГАСКИТЕ МОМЧЕТА ОТ „DÉJÀ VU” ПРЕДСТАВЯТ ПЪРВИЯ СИ САМОСТОЯТЕЛЕН АЛБУМ „ПЪТ КЪМ ВЪРХА” НА 1 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 79
Броени дни преди да отпътуват за турнето си в Канада, успешните музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха".