« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ученичка от Благоевград измисли GPS за незрящи

Ученичка от Благоевград измисли GPS за незрящи България Снимка: БНТ
Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи. Устройство, което да помага при движението на хора с нарушено зрение, разработи ученичка от 12 клас в Професионалната гимназия по икономика в Благоевград, съобщава БНТ. Идеята на Александрина Иванова е за GPS за незрящи под формата на гривна, в която са монтирани слушалка, микрофон и специален софтуер, позволяващи чрез въвеждане на координати GPS-ът да стане водач на слепия човек. Александрина има незрящ близък в семейството си и това я е мотивирало да търси начин да помогне на всички хора с нарушено зрение по–лесно да се движат по улиците и да са независими от чужда помощ. За да се разработи бизнес идеята на абитуриентката, обаче са нужни много средства. "Продукта още го няма, защото самия софтуер, като пресметнахме разходите, ни излиза на стойност около 100 000 лева, което са много пари и в момента още няма такова приложение, но много ще се радвам да има", споделя Александрина Иванова. Александрина и нейната ръководителка от училището са направили и проучване, за да разберат дали някъде вече не е измислен такъв продукт. "Никъде по света няма още създадено такова нещо, а все пак живеем в 21-ви век сферата на високите технологии и като се замислим, има всичко, но за обикновените хора, а за хората с по-специални нужди няма нищо, в смисъл те са ощетени", разказва абитуриентката. "Първо трябва да патентоваме тази идея, защото трябва време тя да се разработи, а през това време някой да не ѝ я открадне идеята", смята учителката на Александрина Илияна Кадурина. За да се патентова продуктът извън България обаче са необходими 20 000 лева. Продуктът за незрящи Александрина е разработила за участие в национално състезание на професионалните гимназии. Представянето ѝ е оценено с максимална оценка “Отличен”, като това и гарантира прием за студент в Университета за национално и световно стопанство. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 666
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 712
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 710
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 720
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 723
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.