Археолозите откриват сезона с разкопки на средновековна църква

С разкопки на средновековна черква в Родопите ще започне новият археологически сезон, съобщи в БТА проф. Николай Овчаров. Обектът се намира до село Добромирци, община Кирково. Тази черква, освен за културния туризъм, може би ще бъде много важна и за историята, отбеляза ученият и посочи, че това не е единственият църковен обект в района, тъй като през 14-и-15-и век там е имало голям християнски център. Овчаров добави, че в близкото село Бенковски има подобна черква, която насочва учените към известни хипотези, и се надява с новите разкопки те да се доразвият. При строеж на джамия в селото е открито погребение на християнски архиерей, облечен в златовезани дрехи и корона, което по думите му е изключителна рядкост, дори уникалност. Археологът направи препратка, че през 1394 г. патриарх Евтимий Търновски е заточен в Македония, която през този период се е разпростирала в областта на Източните и Средните Родопи и Беломорието. Голямата хипотеза е, че той е бил в Бачковския манастир, който е имал много имения и метоси именно в Средните и Източните Родопи. Предвид на тази богата християнска история, смятаме, че това са били местата, в които е бил заточен патриарх Евтимий, заяви Овчаров, но подчерта, че това е само хипотеза. През този сезон ще продължи и работата в скалния град Перперикон, където вече е приключен Акрополът. Предстоят проучвания около черквата в Южния квартал. Третият обект, по който ще се работи, е древния град Мисионис край Търговище. Планираме да влезем в най-високата част на крепостта, откъдето се очакват интересни разкрития, добави Овчаров. http://trip.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 842
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 720
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 721
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 1001
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 973
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.